Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului la ICR New York

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este, în fiecare an, o dată importantă în programul românesc de diplomație culturală în Statele Unite. Silit să revină în spațiul virtual de reizbucnirea, în forță, a pandemiei, Institutul Cultural Român de la New York va comemora tragedia Shoah-ului printr-un proiect online care aduce în prim-plan una dintre cele mai importante inițiative de recuperare a memoriei evreiești din România, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord de la Șimleu Silvaniei.

Evenimentul va explora viața de zi cu zi a comunităților evreiești transilvănene în România interbelică, dar și destinul tragic al acestora după declanșarea Celui de-al Doilea Război Mondial prin intermediul unei proiecții de film, urmată de o dezbatere. Documentarul care va fi prezentat  se intitulează „Dreptul de a fi”, este realizat de Edward Staroselsky și narează experiența fondării Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, o instituție unică în România, care funcționează în vechea sinagogă din Șimleu Silvaniei, acum restaurată.

La discuția despre saga înființării acestui muzeu și despre existența comunității evreiești din Transilvania în perioada interbelică și după ocupația hortystă participă dr. Alexander Hecht și Daniel Stejeran, fondatorul și, respectiv, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, dr. Ana Bărbulescu, șefa Departamentului de cercetare al Institutului Național „Elie Wiesel” pentru Studiul Holocaustului din România, precum și dr. Roberta Seret, scriitoare și expertă în cinematografia dedicată tragediei evreiești.

Evenimentul, care va fi difuzat în regim live pe pagina de Facebook a ICR New York în data de 27 ianuarie începând cu ora 21:00, ora României, va fi deschis cu un cuvânt introductiv de către A.G. Weinberger, vicepreședinte al Institutului Cultural Român, și va fi moderat de directorul ICR New York, Dorian Branea.

Pentru a oferi o imagine mai cuprinzătoare a vieții de zi cu zi a evreilor transilvăneni, fragmente din expoziția principală a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord vor fi prezentate și pe website-ul ICR New York, www.rciusa.info.

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale Institutului pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul ICR New York:
Facebook

Website 

Instagram

Twitter

YouTube