- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Ziua Culturii Naţionale sărbătorită de Ministerul Culturii cu o împărţeală a banilor publici
Evenimentul de la #Colectiv, dincolo de tragedia care a lăsat urme definitive cel puţin pentru 60 de familii, a reprezentant pentru mulţi şi un restart dat societăţii civile şi clasei politice. Instalarea noului Guvern, Guvernul străzii, cum a fost numit de unii ziarişti, a adus speranţa că obicieurile vechi or să dispară şi o să vedem mai multă transparentă şi corectitudine în actul de guvernare.
Speranţa n-a durat prea mult pentru că rând pe rând mai multe din legile care erau cerute de populaţie au fost amânate de la promulgare sau au fost modificate altfel decât şi-ar fi dorit majoritatea romanilor. Lobby-urile puternice ale băncilor şi ale distribuitorilor de medicamente tocmai au reuşit să blocheze legea dării în plată şi legea care limita publicitatea la medicamente.
Vechile obiceiuri ale guvernanţilor încep să se vadă şi în domenii mai puţin mediatizate. La Ministerul Culturii, la finalul anului trecut a fost organizată o selecţie publică de proiecte pentru sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale. Interesant este că, deşi procedura internă pentru realizarea selecţiei a fost finalizata în jurul datei de 15 decembrie, anunţul public a fost postat pe site-ului Ministerului Culturii în preajma Crăciunului iar temenul limită pentru depunerea dosarelor a fost dat 31 decembrie 2015. Cu răbdare, am aflat în data de 8 ianuarie 2016 şi câştigătorii acestei selecţii. La prima vedere Ministerul face şi economii, astfel că suma acordată proiectelor castigatore este de 86.925 Lei, faţă de 120.000 Lei suma bugetată de Minister pentru aceasta selecţie.
Cât priveşte proiectele câştigătoare, fără a avea intenţia să supărăm pe cineva, remarcăm în continuare aerul omagial, dar şi un iz de trandy în şabloanele mai vechi ale formelor fără fond. Bani aruncaţi pe ferestră dar direcţionaţi, mai mult ca sigur, către “prieteni”.
Dacă cineva şi-a propus să facă o acţiune “culturală” la Palatul Cotroceni pe banii Misterului Culturii, putem spune că de data asta a reuşit. Ce să facem, nu sunt destui bani la bugetul Preşedinţiei !…
Ca succesul acestei selecţii să fie total, ce aflăm despre unul dintre câştigătorii selecţiei de pe site-ul Ministrului de finanţe: nu este înregistrat că plătitor de taxe pe salarii. În concluzie nu are angajaţi. Numai că în normele publicate de #Ministerul Culturii, ca şi criteriu de eligibilitate este chiar acela de a avea personal capabil să deruleze proiectele pentru care aplică. Un amănunt probabil total neinteresant pentru cei care au vrut să aloce şi aceste sume pe şest, către abonaţii de serviciu.
Concluzia e una singură: la Ministerul Culturii avem o garnitură nouă de conducători, dar obiceiuri vechi.