Zi cu miză majoră în ecuația crizei politice de la București. Președintele Klaus Iohannis i-a chemat la o discuție pe liderii USR-PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, ai căror miniștri au anunțat că își depun astăzi demisiile. Pe frontul din Parlament, moțiunea USR-PLUS și AUR așteaptă prezentarea în Birourile Permanente și stabilirea calendarului, după ce luni liberalii fideli lui Florin Cîțu, cu ajutorul PSD, au blocat-o.
Cum arată jocurile de culise și scenariile pentru următoarea zi de criză politică din România
În ședința Birourilor reunite, liberalii din tabăra lui Florin Cîțu vor încerca să blocheze din nou introducerea moțiunii de cenzură a USR-AUR pe ordinea de zi a plenului. Liberalii insistă însă pe verificarea semnăturilor date de către parlamentarii AUR, pe motiv că acestea nu sunt conforme procedural.
De asemenea, potrivit surselor HotNews.ro, social-democrații vor continua să privească de pe margine fără a interveni în conflictul dintre PNL-USR. Cu alte cuvinte, PSD nu vor vota demersul inițiat de cei de la USR și AUR, dar nici solicitarea PNL de verificare a semnăturilor.
În acest context, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban (care a criticat public demersul colegior de partid catalogându-l „neconstituțional”) vrea să introducă pe ordinea de zi a plenului moțiunea de cenzură.
Mai exact, surse oficiale din conducerea Parlamentului au declarat pentru HotNews.ro că, în cazul în care se boicotează din nou ședința Birourilor Permanente reunite, liderii Parlamentului Ludovic Orban și respectiv Anca Dragu vor informa marți Guvernul că a fost depusă moțiunea de cenzură și apoi vor convoca plenul reunit pentru citirea textului, cel mai probabil miercuri.
„Toate semnăturile USR-PLUS și AUR au fost depuse în original. Dacă nu luăm act de depunerea moțiunii de cenzură se crează un precedent periculos care ar putea fi folosit pe viitor, au explicat sursele citate.
De altfel, președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat public că dacă marți nu va exista cvorum în Birourile Permanente Reunite pentru stabilirea calendarului moțiunii de cenzură, atunci va comunica personal Guvernului moțiunea de cenzură și va fi demarată astfel procedura moțiunii.
„Dacă mâine nu va fi cvorum, v-o spun foarte limpede, eu nu pot să blochez o moțiune de cenzură pentru că ar însemna că eu comit un abuz în funcție, o încălcare grosolană a Constituției și a democrației în România. Dacă nu se întrunesc statutar Birourile Permanente Reunite voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură și vor demara toate termenele care sunt prevăzute odată cu comunicarea”, a declarat Ludovic Orban la Realitatea Plus.