- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Zece proiecte au primit finanţare pentru Ziua Culturii Naţionale de la Ministerul Culturii
Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a anunţat, joi, că va finanţa 10 proiecte dedicate Zilei Culturii Naţionale, din 56 de propuneri primite, cu un buget total alocat de 199.506 lei. "Gala Muzicilor Tradiţionale", "Ion Mincu-reper în arhitectura românească", "C'arte şi Cultură Naţională. Cele mai frumoase cărţi din România" se află printre evenimentele care vor fi organizate de asociaţii pe 15 ianuarie.
"În urma anunţului privind sesiunea de selecţie a proiectelor şi acţiunilor culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale – 2017, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a primit 56 de propuneri de proiecte. Un număr de 24 de proiecte au fost respinse din motive administrative, iar 32 au fost declarate eligibile.
Dintre proiectele eligibile, au fost selectate pentru oferirea sprijinului financiar, în limita bugetului disponibil, 10 proiecte", potrivit anunţului Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Asociaţia PostModernism Museum, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, Asociaţia Euro Culturart sunt primele trei organizaţii care au primit finanţare în urma selecţiei Ministerului Culturii, în conformitate cu prevederile Legii 238/ 2010 privind declararea zilei de 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale.
Proiectul "Naţionalism şi multiculturalism în cultura vizuală din România, de la 1918 până în prezent", care va fi organizat de Asciaţia PostModernism Museum, în Bucureşti şi în Braşov, va primi suma de 24.900 de lei.
"Round Table România", propus de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), va primi aceeaşi sumă. "Gala Tinerilor Scriitori ediţia a VII-a" va fi organizată la Biblioteca Centrală Universitară Carol I, de Asociaţia Euro Culturart, pentru aceasta fiind alocată suma de 25.000 de lei.
"Gala Muzicilor Tradiţionale", care se va desfăşura la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, organizată de Asociaţia Culturală Nirmal Art, va avea un buget de 8.206 lei.
"C'arte şi Cultură Naţională. Cele mai frumoase cărţi din România", organizat la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură, va beneficia de finanţare de 20.500 de lei.
Proiectul "Cultură în construcţie", propus de Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane, va avea un buget de 25.000 de lei şi se va desfăşura la Bucureşti. Evenimentul "Poveşti corozive după Ion Creangă" al Asociaţiei Teatrul.ro, va fi organizat la Teatrul de Artă din Bucureşti, pentru suma de 25.000 de lei.
"Imaginarul colectiv ca rezultat al selecţiei – expoziţie de artenaturale", propus de Rulea Cătălin, va avea loc la Iaşi şi a primit finanţare de 10.000 de lei. "Ion Mincu – reper în arhitectura românească", organizat de Asociaţia Istoria Artei din Bucureşti, va primi 20.000 de lei, în timp ce proiectul numit "Imbold Cultural", realizat de Asociaţia Culturală Imbold, va primi 16.000 de lei.
Bugetul total al proiectelor finanţate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va fi de 199.506 lei. Ziua Culturii Naţionale a fost instituită prin Legea nr. 238/2010: autorităţile administraţiei publice centrale şi locale sprijină material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice şi de acţiuni social-culturale dedicate sărbătoririi acestei zile.
Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a anunţat în 6 ianuarie începerea procesului de selectare a proiectelor şi acţiunilor dedicate Zilei Culturii Naţionale, care se sărbătoreşte pe 15 ianuarie, alocând acestora 200.000 de lei, cu 80.000 de lei mai mult decât anul trecut. Termenul limită de depunere a proiectelor în vederea obţinerii finanţării era 11 ianuarie.
Ulterior, ministerul a explicat timpul scurt acordat propunerii de proiecte dedicate Zilei Culturii Naţionale, afirmând că decizia publicării anunţului, fără alte detalii cu privire la criteriile de eligibilitate şi selecţie a proiectelor, a fost luată pentru ca cei interesaţi să aibă mai mult timp la dispoziţie pentru pregătire.