Volumul „Alchimistul. Amintiri cu şi despre Dinu Lipatti“, lansat la Gaudeamus

În cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus, Editura Vremea lansează unul dintre cele mai aşteptate titluri ale anului: “Alchimistul. Amintiri cu şi despre Dinu Lipatti”, ediţie îngrijită de Fabian Anton.

Cartea “Alchimistul. Amintiri cu şi despre Dinu Lipatti”, publicată de Editura Vremea, adună laolaltă recenzii ale concertelor susţinute de Dinu Lipatti în ţară şi străinătate, recenzii semnate de români contemporani cu regretatul muzician român – Cella Delavrancea, Radu Georgescu, Virgil Gheorghiu, Romeo Alexandrescu, Nicolae Missir, Dorin Speranţia şi alţii.

Putem pătrunde astfel în atmosfera muzicală a spectacolelor care l-au făcut pe Dinu Lipatti celebru în întreaga lume şi nemuritor în cultura românească. Dar dincolo de redarea talentului său muzical, cartea Alchimistul. Amintiri cu şi despre Dinu Lipatti pătrunde inclusiv în ungherele personalităţii umane a celui care a fost Dinu Lipatti, punându-ne faţă în faţă cu un om deosebit, un muzician pe cât de talentat, pe atât de timid în faţa publicului, modest în relaţia cu admiratorii săi, dispus la eforturi oricât de mari pentru a-şi încânta auditoriul.

O parte a acestei cărţi este dedicată omului Dinu Lipatti, cuprinzând amintiri din copilăria foarte fragedă a acestuia, memorii de familie, relaţii de prietenie şi amănunte chinuitoare despre ultimele săptămâni din viaţa lui. Răpus de o crudă boală, la o vârstă nedrept de tânără, Dinu Lipatti continuă să trăiască în memoria românilor, nu doar prin geniul său muzical, ci şi prin calităţile sale de om aparte. Cartea “Alchimistul. Amintiri cu şi despre Dinu Lipatti” cuprinde şi câteva zeci de pagini de ilustraţii inedite, cu regretatul Dinu Lipatti în ipostaze oficiale – pe marile scene muzicale – dar şi în ipostaze private, fotografii de familie, portrete în natură. Acest volum este îngrijit de Fabian Anton, autorul unei alte cărţi de excepţie, publicate de Editura Vremea, “Chipuri de lumină la Mănăstirea Văratec, convorbiri cu Maica Benedicta” (Acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga).