- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Virgil Musta: La ritmul actual de cazuri noi, niciun sistem de sănătate din lume nu va face față
Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara afirmă, marţi, că suntem, din nou, în al 12-lea ceas în ceea ce privește situația pandemică din țară. Medicul atrage atenţia că pacienţii nevaccinaţi fac forme severe de boală care necesită debite mari de oxigen, iar aceştia nu se vindecă suficient de repede pentru a elibera locurile din spital în ritmul în care vin noi pacienţi. „La ritmul actual de cazuri noi şi de cazuri grave, niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face faţă, oricât încercăm să mai creştem numărul de paturi”, spune Virgil Musta.
„Ceea ce poate să urmeze ne va afecta deja pe toţi (personal, pe membri ai familiei, pe prieteni sau cunoştinţe), dacă nu contribuim fiecare dintre noi în perioada imediat următoare la scăderea transmiterii virusului, astfel încât să diminuăm cât mai mult numărul celor care se infectează şi automat si numărul celor care ajung să necesite spitalizare. Mulţi dintre d-voastră nu realizează încă în ce situaţie reală ne aflăm şi faptul că suntem, din nou, în al 12-lea ceas”, a scris medicul Virgil Musta, pe Facebook.
Potrivit acestuia, din cauza contagiozităţii mari a tulpini Delta, creşterea numărului de noi cazuri este mult mai rapidă faţă de celelalte 3 valuri pandemice.
„În decurs de mai puţin de o lună de zile, secţiile de terapie intensivă şi secţiile Covid din spitale s-au umplut. Din observaţiile noastre concrete de până acum, persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe sau critice de boală, care să necesite internare în secţiile de terapie intensivă şi mai ales în situaţia unei patologii importante asociate. Persoanele nevaccinate fac mult mai frecvent forme severe de boală”, a mai scris medicul.
Spitalele sunt pline de nevaccinați
Acesta explică faptul că, în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie V. Babeş Timişoara, la terapie intensivă sunt internaţi numai pacienţi nevaccinaţi, iar pe sectiile Covid-19, 95% sunt pacienţi nevaccinaţi.
„Din cauza ritmului mult mai mare de infectare decât în celelalte valuri pandemice şi a formelor mai grave, nu putem externa pacienţii atât de repede pe cât ne vin alte noi cazuri”, a mai scris medicul.
Acesta explică faptul că s-au suplimentat paturile, dar şi acestea se vor ocupa rapid, iar spitalele suport sunt şi ele pline.
„În Italia, în urmă cu 1 an şi jumătate, în momentul când sistemul sanitar a fost copleşit şi nu au mai avut capacitate de internare, mortalitatea prin această boală a crescut de la 3-4% cât era în medie în acea perioadă, la peste 13%, ceea ce este foarte grav! Conform statisticilor internaţionale, din ţările cu rata mică de vaccinare (cum suntem şi noi), se poate ajunge ca 10% din cazuri să evolueze sever şi peste 3% să decedeze. Aceasta înseamnă că, la un număr zilnic de peste 7.000 de cazuri la nivel naţional, putem avea zilnic un număr de 700 cazuri care pot evolua sever şi care ar necesita internare în secţii specializate. Dacă nu facem ceva concret, pe ritmul actual de creştere, evaluările specialiştilor epidemiologi arată că putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi. Unde vor intra toţi acei pacienţi cu forme severe şi critice”, a mai afirmat medicul.
Motivele pentru care România este din nou „în al 12-lea ceas”
Virgul Musta susţine că, „la ritmul actual de cazuri noi şi de cazuri grave, niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face faţă”.
„Oricât încercăm să mai creştem numărul de paturi, se vor epuiza şi acestea foarte repede. Singura soluţie viabilă este să reducem rapid rata de infectare în comunitate, altfel vom urma şi noi exemplul tragic al Italiei, de la începutul pandemiei!”, a mai afirmat medicul.
Medicul explică și motivele pentru care România a ajuns din nou în acest punct:
1. Rata de vaccinare
Din toate statisticile internaţionale, în ţările cu un procent mare de vaccinare (peste 60%) în special în rândul persoanelor vulnerabile, chiar dacă numărul de cazuri noi a fost (sau încă este) în creştere şi acolo din cauza tupinii Delta, numărul de pacienţi cu forme severe sau critice este mult mai mic comparativ cu valurile anterioare, cât şi numărul de persoane decedate. Iar acesta este, de fapt, cel mai mare câştig, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru sistemele medicale!!!
2. Măsurile de protecţie
Faptul că avem încă mult prea puţine persoane protejate (prin vaccin sau boală şi vaccin), în special în rândul bătrânilor sau al persoanelor cu factori de risc, suprapus cu renunţarea la aproape orice măsură de protecţie peste vară (distanţare, mască, dezinfectare etc) a reprezentat un teren mai mult decât favorabil pentru circulaţia foarte rapidă a variantei Delta la noi, cu un număr din ce în ce mai mare de cazuri.
Acesta susţine că inclusiv persoanele trecute prin boală şi/sau vaccinate trebuie să respecte măsurile de protecţie (distanţare, mască) pentru a diminua circulaţia virusului şi transmiterea lui, în special către cei nevaccinaţi.