- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
VIDEO | Inundații în Australia: 18.000 de persoane evacuate
În jur de 10 milioane de australieni continuă să fie afectați luni de ploi torenţiale, care au provocat inundaţii ce au forţat mii de persoane să îşi părăsească locuinţele şi au determinat închiderea a sute de şcoli.
Numeroase zone de pe coasta statului New South Wales, cel mai populat din ţară, se află sub ape, inclusiv cartiere din Sydney, care nu s-au mai confruntat cu o astfel de creştere a nivelului apelor de câteva zeci de ani, zone care au fost declarate calamitate. Aproximativ 18.000 de oameni au fost evacuați din aceste regiuni, potrivit The Guardian și BBC News.
Luni, oamenii au fost îndemnaţi să evite călătoriile inutile şi să lucreze de acasă în măsura posibilului, în condiţiile în care în anumite zone au căzut 250 mm de precipitaţii în 24 de ore. Contrastul este puternic în raport cu sfârşitul anului 2019, când această regiune s-a confruntat cu incendii de vegetaţie fără precedent şi cu restricţii de apă, din cauza unei perioade lungi de secetă, notează și AFP, citată de Agerpres.
Cercetătorii au avertizat că Australia riscă în particular să se confrunte evenimente meteorologice extreme din cauza schimbărilor climatice.
Premierul din New South Wales, Gladys Berejiklian, a declarat că 18.000 de persoane au primit instrucţiuni de evacuare, iar 38 de zone au fost declarate în stare de dezastru natural.
“Nu ştiu când, în istorie, ne-am confruntat cu o astfel de înlănţuire de fenomene meteorologice extreme în mijlocul unei pandemii”, a declara ea. Serviciile de urgenţă au primit cel puţin 8.800 de apeluri de ajutor de la începutul crizei şi au acordat asistenţă pentru sute de persoane.
Mid North Coast, aflată la nord de Sydney, este cea mai afectată regiune, zona fiind lovită de un dezastru care se întâmplă “o dată la secol”, potrivit lui Berejiklian.
În jurul oraşului Sydney, în Valea Hawkesbury-Nepean, meteorologii se aşteaptă ca fluviile să atingă cote nemaivăzute din 1961. În amonte, apele barajului Warragamba, care furnizează cea mai mare parte a apei potabile din Sydney, au început să se reverse sâmbătă după-amiază.
În unele zone, locuitorilor li s-a permis să se întoarcă la casele lor, după ce nivelul apelor a scăzut. Peste 200 de şcoli au fost închise.