VIDEO | Explozia nucleară din Rusia: Radioactivitatea a depășit de 16 ori nivelul obișnuit

Nivelul de radioactivitate după explozia de joi la o bază de testare a rachetelor nucleare, în Marele Nord rusesc, a depășit de 16 ori nivelul normal fără să reprezinte un pericol pentru sănătate, a anunțat Agenția rusă de meteorologie, relatează AFP. Cu toate acestea, autoritățile recomandă rezidenților localității Nyonoska să părăsească zona până miercuri din cauza lucrărilor care se desfășoară la baza militară din apropiere unde a explodat săptămâna trecută racheta, relatează Reuters.

”Am primit o notificare… cu privire la activitățile plănuite de către autoritățile militare. În această privință, rezidenții localității Nyonoksa au fost rugați să părăsească teritoriul localității din 14 august”, au spus autoritățile din Severodvinsk.

Pe 8 august 2019, ora 9.00 GMT, chiar după explozie, ”șase dintre cei opt senzori din Severodvinsk au înregistrat depășiri la dozele de radiații (care erau atunci) cu patru până la 16 ori mai mult decât în mod obișnuit”, a spus Rosgidromet într-un comunicat.

Unul dintre senzori a identificat o rată a radioactivității de 1,78 de microsievert pe oră, în timp ce nivelul reglementar este de 0,6 microsievert pe oră în Rusia, iar radioactivitatea naturală medie în Severodvinsk este de 0,11 microsievert pe oră.

Rosguidromet spune că nivelurile de radioactivitate au scăzut imediat la și au revenit la normalitate după-amiază.

Organizația Mondială a Sănătății, de exemplu, estimează că riscurile de cancer pot crește de la 50.000 de microsievert recepționați, iar Institutul francez de Protecție împotriva Radiațiilor și Securitate Nucleară recomandă punerea la adăpost a populație începând de la 10.000 microsievert.
 
Orașul Severodvinsk este localizat la aproximativ 30 de kilometri de baza Nyonoksa, unde a avut loc expozia.
 
Cinci angajați ai agenției nucleare Rosatom au murit în explozie. Potrivit agenției, aceștia lucrau la un nou tip de arme și acordau sprijin tehnic pentru o rachetă cu ”sursă de energie izotopică”.