- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
VIDEO | Cum vor ajunge timişorenii la mare în doar cinci ore. Impresionanta autostradă montană construită cu viteză ameţitoare între Serbia şi Muntenegru
Peste câţiva ani, timişorenii vor ajunge la mare, pe autostradă, în mai puţin de cinci ore. Pare o glumă marca Times New Roman. Dar nu este vorba de Marea Neagră, ci de Marea Adriatică, în Muntenegru.
În acest moment se află în construcţie autostrada sârbo-muntenegreană Belgrad-Bar, pe o lungime de 445 de kilometri. Autostrada va lega capitala Serbiei de principalul port maritim din Muntenegru. Este un drum rapid care va face parte din cordidorul pan-european (un sistem de drumuri din Europa centrală şi de est).
Acesta putea să lege porturile Bari (Italia) şi Bar (Muntenegru) – cu bacul, Belgradul şi Bucureştiul. Autostrada pe teritorul sârbesc (A2) va avea o lungime de 258 de kilometri, de la Belgrad la Boljare. Drumul este împărţit în două sectoare: Belgrad-Pojega (151 kilometri) şi Pojega-Boljare, la graniţa cu Muntenegru. Primii 40 de kilometri au fost daţi deja în folosinţă în 2016 (pe secţiunea Ljig-Preljina), iar alţi 100 de kilometri se află în construcţie de către companii din China şi sârbeşti, finanţarea de aproape 900 de milioane de euro venind de la băncile din China şi Azerbaidjan. Secţiunea sudică, între Pojega şi Boljare, şi mai dificilă din cauza munţilor, va avea aproximativ 110 kilometri şi va costa 1,5 miliarde de euro. Lucrările încă nu au început pe această secţiune.
Prima licitaţie a avut loc în martie 2009, câştigători fiind consorţiul croat Konstruktor. Croaţii nu au reuşit să furnizeze în timp util garanţiile bancare necesare astfel că după numai opt luni contractul a fost anulat. Cel de-al doilea ofertant, consorţiul dintre Akor (Grecia) şi HCH (Israel) va construi două secţiuni sudice ale autostrăzii. Conform presei din Serbia, oferta greco-israeliană a fost cu 1,3 miliare de euro mai mult decât cea a croaţilor. Negocierile s-au blocat din nou, iar Guvernul din Muntenegru a fost nevoit să găsească alte opţiuni de finanţare.
Aşa au început negocierile cu chinezii de la China Road and Bridge Corporation (CRBC) să se construiască drumul cu sprijinul financiar al Exim Bank of China. În 2014, negocierile cu chinezii s-au încheiat cu succes. Pentru sectorul de 41 de kilometri, între Podgorica şi Mateşevo, investiţia se ridică la peste 800 de milioane de euro. 85 la sută de la Exim Bank of China (668 milioane de euro) şi 15 la sută (122 milioane de euro) de la statul muntenegrean. Împrumutul se întinde pe 20 de ani, cu o dobândă de 2%. Un kilometru de autostradă se ridică la 19,7 milioane de euro.