VIDEO | Cea mai lungă și costisitoare grevă din istoria Operei din Paris: Pierderi de peste 12 milioane de euro

Opera din Paris se confruntă cu cea mai lungă și costisitoare grevă din istoria sa: o lună de blocaj din cauza protestelor angajaților nemulțumiți de proiectul de reformă a pensiilor, 63 de spectacole anulate şi peste 12 milioane de euro pierderi, potrivit AFP.

Opera din Paris – una dintre cele mai vechi și mai prestigioase instituții de cultură din lume – se confruntă pentru prima dată în existența sa de 350 de ani cu proteste în stradă ale dansatorilor.
 
Greva a fost declanșată în 5 decembrie, artiștii opunându-se proiectului de reformă a pensiilor. Balerinii de la Operă, singurii care ies la pensie la vârsta de 42 de ani, apără acest regim care datează din vremea regelui Louis XIV (1638-1715) și au refuzat o propunere potrivit căreia reforma ar intra în vigoare pentru balerinii angajaţi după 1 ianuarie 2022.

În perioada de aproape o lună de proteste ale angajaților, au fost anulate 63 de spectacole, iar pierderile sunt fără precedent – peste 12 milioane de euro (13,3 milioane de dolari). În comparaţie, greva din 2007 faţă de o primă reformă a “regimurilor speciale” a dus la anularea a 17 spectacole şi la pierderi de 3,2 milioane de euro. Dacă grevele tehnicienilor de la Operă au loc în mod obişnuit din anii ’70, protestul balerinilor este inedit, la fel şi ieșirea dansatorilor în stradă.
 
Stagiunea ar urma să fie reluată în 11 ianuarie, iar Ministerul Culturii a transmis pentru AFP că “discuţiile cu managementul şi cu reprezentanţii personalului vor continua”.
 
Numeroasele spectacole anulate au dus la o “importantă diminuare a fondurilor”, potrivit instituţiei. Statul contribuie cu jumătate din finanţarea fondului de pensii pentru Operă (14 milioane de euro pe an, pentru aproape 1.900 de cotizanţi).