Getting your Trinity Audio player ready...
|
Victor Ponta nu este un politician al convingerilor, ci un oportunist al contextelor. Așa a fost încă de la începutul carierei sale și așa rămâne și astăzi, când încearcă să se redefinească într-un peisaj politic din ce în ce mai fragmentat. În lipsa unei ideologii clare și a unei platforme politice coerente, Ponta s-a adaptat mereu la ceea ce părea a fi trendul dominant, oscilând între social-democrație, liberalism și, mai nou, un naționalism de conjunctură. Dacă în perioada USL poza în progresistul deschis către Europa, astăzi îmbrățișează discursurile suveraniste și retorica extremismului de dreapta, încercând să-și creeze un nou electorat printre cei care se simt trădați de clasa politică tradițională.
Această transformare nu este întâmplătoare. Ponta a înțeles că miza alegerilor viitoare va fi votul anti-sistem, iar singura modalitate de a reveni în prim-plan este să joace cartea populismului naționalist. În loc să fie un lider cu viziune, el alege din nou să fie un cameleon politic, aliniindu-se discursurilor anti-occidentale, promovând ideea unui stat român suveranist și apropiindu-se de lideri și mișcări politice care contestă ordinea internațională actuală.
Vizita sa recentă la Belgrad și apropierea de familia Trump nu sunt simple coincidențe. Ponta încearcă să se poziționeze ca un politician conectat la valul populist global, mizând pe faptul că revenirea lui Donald Trump la Casa Albă i-ar putea oferi un sprijin indirect în România. Asocierile sale cu cercurile apropiate președintelui american sunt parte dintr-un efort de a-și construi o nouă identitate politică, una care să-l facă relevant într-un peisaj electoral dominat de nemulțumire și frustrare.
Însă, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată în cariera sa, Victor Ponta nu este un om al principiilor, ci al calculului politic. Așa cum a trecut de la protejatul lui Adrian Năstase la liderul PSD, de la partenerul lui Crin Antonescu la adversarul său, de la premier pro-european la politician suveranist, el va trece și prin această etapă cu aceeași abilitate de a se reinventa. Întrebarea este cât timp electoratul român va mai fi dispus să creadă în aceste metamorfoze. Într-o țară în care extrema dreaptă câștigă teren, iar politica tradițională este tot mai contestată, Victor Ponta speră că se poate reinventa ca lider al nemulțumirii populare. Însă trecutul său nu îl va lăsa să scape atât de ușor. Iar dacă istoria recentă ne-a învățat ceva, este că, indiferent de strategii, un politician care și-a ars prea multe punți nu mai poate convinge că este omul schimbării.
Autor: Andrei Enescu
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.