- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Lansarea volumului „Viața tăcută a naturii” – Volumul II
Galeria de Artă SENSO București (Bd. Unirii nr. 15) găzduiește joi, 7 iunie 2018, ora 18.00 evenimentul de lansare a cărții ”Viața tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească, 1916 – 1946” (volumul II, Editura Monitorul Oficial 2018). Albumul este semnat de Doina Păuleanu, istoric și critic de artă.
Prima monografie a genului publicată în România a ajuns la volumul II (volumul I, lansat în 2016, face referire la perioada 1846 – 1916) și se referă la creația marilor noștri artiști care au realizat naturi moarte în perioada 1916 – 1946.
Apărut în conditii grafice deosebite la Editura Monitorul Oficial, albumul este rezultatul unei susținute activități de documentare, dar, în același timp, un răsfăț vizual însoțit de comentariul unui apreciat cercetător în domeniu. În cele 312 pagini sunt cuprinse peste 200 de ilustratii ale tablourilor care se află atât in instituții publice de profil – Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Municipiului București, muzeele din Constanța, Arad, Bacău, Bârlad, Brașov, Brăila, Craiova, Cluj-Napoca, Iași, Piatra-Neamț, Ploiești, Târgu Mureș, Tulcea, cât și în importante colecții private din țară. Este vorba despre o istorie a naturii moarte în pictura românească din 1916 – data morții lui Ștefan Luchian, cu care s-a încheiat volumul I și până în anul 1946 și analizează evoluția genului în pictura lui Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu și Ion Theodorescu-Sion. Iată titlurile capitolelor cărții: ”Posteritatea lui Ștefan Luchian”, ”Fuzee de culori – Nicolae Tonitza”, ”Natură intelectualizată – Francisc Șirato”, ”Înalta conștiință profesională a lui Ștefan Dimitrescu”, ”Cheia picturii lui Pallady sunt naturile moarte”, ”Somptuozitatea obiectelor tăcute – Gheorghe Petrașcu”, ”Versatilitatea picturii lui Ion Theodorescu-Sion”.
”Un ultim volum se va referi la creația celorlalți autori de naturi moarte care au activat în perioada interbelică, pentru a alcătui o sinteză revelatoare asupra unui gen artistic care i-a atras și i-a pasionat pe cei mai importanți pictori români” – a spus Doina Păuleanu.
Doctor în Istoria Artei, Univeristatea București și director al Muzeului de Artă Constanța din 1990, Doina Păuleanu a absolvit Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” București (astăzi Academia Națională de Arte), secția Istoria și teoria artei. A publicat numeroase cărți și albume de artă – ”Regalitatea și marea”, ”Tonitza”, ”Cazinoul din Constanţa. Boemă, loisir şi patrimoniu european la Marea Neagră”, ”Pictori români la Balcic” ș.a.). Activitatea sa a fost recompensată cu distincții și premii speciale, dintre care amintim: Premiul pentru patrimoniul cultural naţional, Ministerul Culturii şi Cultelor și Premiul pentru critică al Uniunii Artiştilor Plastici din România – 2003, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer – 2004, Premiul ”George Oprescu” pentru Istoria artei al Academiei Române – 2007 sau Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, Franţa – 2008.
De remarcat și faptul că toate vernisajele expozițiilor care au loc la Galeria de Artă SENSO sunt prezentate de autoarea cărții, Doina Păuleanu.
Vă așteptăm la Galeria SENSO pe 7 iunie 2018, ora 18.00, unde va avea loc lansarea cărții semnată de Dr. Doina Păuleanu, un eveniment urmat de o sesiune de autografe.