Veste proastă de la epidemiologi: valul 4 va dura până la finalul anului sau începutul lui 2022

Cât va mai dura în România valul 4 al pandemiei de COVID-19, care a pus cele mai mari probleme țării noastre? Când este așteptat vârful valului 4, la care nu am ajuns încă, și când am putea începe să vedem o scădere a numărului de cazuri? După varianta britanică, braziliană sau indiană, varianta Delta ar putea suferi mutații și riscăm să apară și o variantă românească a SARS-CoV2, având în vedere transmiterea accelerată și faptul că suntem în topul țărilor cele mai afectate de valul 4? Încercăm să răspundem la aceste întrebări împreună cu Emilian Popovici, medic epidemiolog și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Valul 4 pe scurt:

  • Valul 4 va dura aproximativ 4 luni și ar urma să se stingă, cel mai probabil, abia la finalul acestui an – începutul anului viitor, declară Emilian Popovici, medic epidemiolog și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, într-un interviu acordat HotNews.ro.
  • Problema cea mai mare este cum va fi gestionată situația până în acel moment, având în vedere faptul că avem deja foarte multe cazuri de infectări și spitale care nu mai fac față.
  • Vârful valului 4 nu a fost încă atins, în ciuda faptului că am ajuns la un record zilnic de aproape 17.000 de noi îmbolnăviri. Ar putea fi atins abia în a doua jumătate a lunii octombrie sau la finalul ei, iar până atunci creșterea va continua.
  • Sunt șanse ca o nouă variantă a virusului, după modelul celei britanice, indiene sau braziliene, să apară chiar în țara noastră, în urma unei mutații, având în vedere transmiterea accelerată? Emilian Popovici spune că, în orice lor unde evoluția infecției este cu număr mare de îmbolnăviri, cu cât sunt mai multe îmbolnăviri, cu atât riscul de a se genera mutații și noi variante este mai mare.