- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Vaccinul Moderna funcționează și în cazul noilor variante de coronavirus
Vaccinul de la compania Moderna pare să fie eficient și contra noilor tulpini de coronavirus, depistate în Marea Britanie, respectiv Africa de Sud și care se răspândesc acum extrem de repede pe mai multe continente. Totuși, eficiența vaccinului pare să fie mai mică în cazul variantei sud-africane și de aceea, experții companiei se gândesc la soluții de îmbunătățire a vaccinului.
Testele preliminare de laborator sugerează că anticorpii formați în urma vaccinării pot recunoaște și lupta și cu noile variante de coronavirus, au anunțat luni experții companiei farmaceutice americane. Totuși, este nevoie de mai multe studii care să confirme această concluzie.
Ce mutații a suferit coronavirusul
Oamenii de știință sunt tot mai îngrijorați în special de mutațiile observate la tulpina din Africa de Sud. Această variantă de virus are 10 mutații în proteina „spike” (proteina care dă aparența de „coroană” a coronavirusului și de care virusul de folosește pentru a se fixa pe receptorii ACE-2 ai organismului – n.r.). Vaccinurile anti-COVID, inclusiv cel de la Moderna, au fost concepute pentru „a învăța” organismul să atace tocmai această proteină.
Prin noile mutații suferite, virusul poate pătrunde acum mai repede în celulele organismului decât în cazul variantelor inițiale, de la începutul pandemiei. Or, actualele vaccinuri au fost concepute pe baza variantelor inițiale ale virusului.