- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Vaccinul anti-COVID ar putea fi produs în masă până la finalul anului
AstraZeneca este compania care ar putea produce vaccinul anti-coronavirus. Gigantul farma a ajuns la un acord cu Universitatea Oxford privind producerea vaccinului, dacă acesta va trece şi de ultimele teste de eficienţă şi siguranţă.
Testele pe oameni au început săptămâna trecută şi s-ar putea finaliza în cursul verii. Până la finalul anului ar ptuea fi produse 100 de milioane de doze, însă parteneriatul acordă prioritate Regatului Unit, potrivit Financial Times.
Conform acordului anunțat joi, grupul farmaceutic din Cambridge ar urma să producă și să distribuie potențialul vaccin, cunoscut sub numele de ChAdOx1 nCov-19, care este în prezent dezvoltat la Oxford.
„Această colaborare reunește expertiza de clasă mondială a Universității din Oxford în domeniul vaccinologiei și capacitățile globale de dezvoltare, producție și distribuție ale AstraZeneca”, a spus compania. „Vrem să fim pregătiți să lansăm și să furnizăm până la 100 de milioane de doze până la sfârșitul anului și apoi să ne extindem de acolo” , a declarat pentru Financial Times Pascal Soriot, directorul executiv al AstraZeneca .
Acordul dintre AstraZeneca şi Oxford University prevede ca vaccinul să fie distribuit în regim non-profit. Practic, costul final al vaccinului va acoperi doar costurile de producţie şi distribuţie.
Potrivit OMS, la ora actuală sunt 89 de vaccinuri în curs de dezvoltare. Specialiștii susțin că va dura între 12 și 18 luni pentru ca un vaccin să fie considerat sigur pentru a fi distribuit și administrat populației.