- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
UPDATE Parlament: Şedinţa de miercuri în care era programată citirea moţiunii a fost suspendată
Şedinţa Parlamentului de miercuri în care era programată citirea moţiunii de cenzură a fost suspendată, după ce au fost respinse prin vot programul şi ordinea de zi cu 182 voturi „pentru” şi 194 „contra”.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a închis şedinţa, întrucât programul şi ordinea de zi au fost respinse prin acest vot.
Programul dezbaterii moţiunii de cenzură a fost subiectul unor dispute între Opoziţie şi PSD.
La începutul şedinţei, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a solicitat, în plenul Parlamentului, modificarea programului, astfel încât moţiunea de cenzură să nu fie dezbătută şi votată sămbătă, ci luni.
„Propunem modificarea programului de lucru în baza art. 20 din Regulamentul comun, ca votul pentru moţiunea de cenzură să nu fie dat sâmbătă, ci luni, la ora 16,00”, a subliniat Turcan.
Ea a argumentat că niciodată în 30 de ani o moţiune de cenzură nu a fost votată sămbăta sau duminica.
„Moţiunea care va conduce la căderea Guvernului are mai mulţi semnatari, fiind şase partide şi deputaţi ai minorităţilor, parlamentari ai PSD şi un independent, iar grupul minorităţilor a luat decizia să nu se accepte votarea moţiunii sămbătă sau duminică. Al treilea argument este modificarea programului de lucru, care este atributul exclusiv al plenului reunit”, a spus Turcan, menţionând că Birourile permanente au propus programul de lucru, dar plenul poate să decidă.
„Ceea ce dvs. doriţi să faceţi este un semnal de slăbiciune, pentru că este puţin probabil să-şi imagineze cineva că grupul PSD a fost apucat de dor de muncă, în condiţiile în care a bătut vântul în Parlament numai pentru a nu veni cu restructurarea”, a mai spus Turcan.
În replică, Florin Iordache a precizat că, potrivit regulamentului, nu se poate supune la vot decât programul de lucru şi ordinea de zi a plenului de astăzi, aşa cum a aprobat Biroul Permanent.
Deputaţii USR şi PMP Stelian Ion şi Emil Paşcan i-au acuzat pe cei din PSD că le este frică de moţiunea de cenzură.
„Ceea ce încercaţi să faceţi este un artificiu. Nu întâmplător cred că aţi fost desemnat să conduceţi această şedinţă. Ordinea de zi nu există, avem un proiect doar. Dacă nu vă e frică, supuneţi la vot modificarea programului”, a susţinut Stelian Ion.
„Nu ne sfidaţi chiar aşa! Nu ne impuneţi dictatorial o zi pentru moţiunea noastră! Lăsaţi-ne să o votăm când vrem noi! Este scandalos! Roata şi pătrată tot se mai învârte câteodată”, a afirmat şi deputatul PMP.
În acelaşi sens, senatorul liberal Alina Gorghiu a explicat că regulamentul prevede supunerea la vot a modificării programului.
„O să vă rog să faceţi recurs la regulament, sunt articole pe care le puteţi interpreta, dar acestea sunt atât de clare, de evidente, încât nu puteţi să nu supuneţi la vot programul de lucru”, a declarat Gorghiu.
„Dvs. supuneţi acum la vot programul pentru ziua de azi, asta înseamnă că nu avem niciun program sâmbătă. E simplu. Înseamnă că sâmbătă nu avem nimic”, a afirmat, la rândul său, deputatul Victor Ponta.
Florin Iordache a supus la vot programul de lucru al şedinţei Parlamentului de miercuri şi acesta a fost respins.
ORA 15.16 Parlament: A început şedinţa comună în care este citită moţiunea de cenzură
Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, miercuri, în şedinţă comună pentru citirea moţiunii de cenzură.
Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 392 de parlamentari.
Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au decis miercuri, în lipsa reprezentanţilor Opoziţiei, ca dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură să aibă loc sâmbătă, de la ora 11,00.
Moţiunea, intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, a fost depusă marţi şi are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, PRO România, ALDE, doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, patru parlamentari PSD şi un deputat independent.