- Marcel Ciolacu, desemnat premier de Klaus Iohannis
- Cine este Crin Antonescu?
- Acord între PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale. Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale
- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
Uniunea Europeană schimbă strategia în lupta cu schimbările climatice
Criza climatică va fi din nou în centrul discuțiilor liderilor lumii în viitorul apropiat, în contextul în care președintele Joe Biden găzduiește summit-ul Earth Day.
Liderii lumii se pregătesc și ei cu angajamente și obiective ambițioase, însă Uniunea Europeană pare că vrea să facă un pas înainte și să pună problema mai apăsat – țările lumii trebuie să renunțe la retorică și să acționeze decisiv pentru a preveni distrugerea planetei, iar în caz contrar, piața economică cea mai puternică de pe planetă le va trage la răspundere.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis Congresului SUA, marți, că Europa își va proteja industria de competiția cu țări cu reglementări relaxate în ce privește poluarea prin stabilirea de taxe pe produse cu amprentă carbonică mare – noul plan poartă numele de Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM).
„Noi nu ne le cerem oamenilor să trăiască în grote umede sau să mestece iarbă. Noi propunem ceva pozitiv”, a declarat Timmermans în contextul în care Comisia se pregătește să implementeze proiectul „European Green Deal”, un pachet comprehensiv de politici publice menite să reducă emisiile de carbon la zero până în 2050.
El a avertizat însă că „scurgerile de carbon” ar putea afecta ambițiile europene, în situația în care UE își stabilește politici ambițioase, iar partenerii săi continuă să polueze.