Uniunea Europeană recomandă cetățenilor să-și facă provizii de urgență

Getting your Trinity Audio player ready...

Cetățenii Uniunii Europene ar trebui să fie pregătiți pentru urgențe majore, inclusiv posibile conflicte armate, conform unui nou raport publicat miercuri, elaborat de fostul președinte finlandez Sauli Niinistö, în calitatea sa de consilier special al președintelui Comisiei Europene. Raportul subliniază necesitatea ca gospodăriile din Europa să fie autosuficiente timp de cel puțin 72 de ore în eventualitatea unor crize severe, cum ar fi agresiuni militare, pandemii sau condiții meteorologice extreme.

În contextul provocărilor recente – pandemia COVID-19 și agresiunea Rusiei asupra Ucrainei – raportul avertizează că UE nu a fost pregătită pentru astfel de amenințări și că este necesară o tranziție de la reacție la o abordare proactivă. În acest sens, Niinistö propune ca statele membre să ofere cetățenilor orientări clare privind constituirea de rezerve esențiale de alimente, băuturi, medicamente, o lanternă și un radio pe baterii, alături de sfaturi pentru evacuări și acces la serviciile de urgență.

Fostul lider finlandez sugerează, de asemenea, crearea unei agenții europene de informații pentru a îmbunătăți schimbul de informații și protejarea statelor membre de amenințări și influențe străine, pe fondul unei intensificări a activităților de spionaj și sabotaj în capitalele europene.

Pregătirea cetățenilor pentru siguranță și autosuficiență, un obiectiv central al UE

Raportul accentuează responsabilizarea cetățenilor, susținând că pregătirea populației trebuie să fie „în centrul” strategiei de siguranță a blocului comunitar. „Integritatea teritorială și independența politică a fiecărui stat membru sunt inextricabil legate de cele ale altor state membre și ale UE în ansamblu,” se arată în document.

Pentru a susține aceste măsuri, raportul recomandă ca cel puțin 20% din bugetul UE să fie direcționat către consolidarea securității și a pregătirii pentru situații de criză. Documentul de 165 de pagini a fost prezentat președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca parte a unui plan mai amplu de pregătire a blocului comunitar pentru eventualele amenințări viitoare.