- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Un profesor român a stabilit ştiinţific legătura dintre un gaz inodor şi incolor prezent în locuinţe şi apariţia unor forme de cancer
Antoaneta Ene (54 de ani), profesor universitar la departamentul Chimie, Fizică şi Mediu din cadrul Facultăţii de Ştiinţe si Mediu din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, a descoperit că radonul, un gaz emanat de gresia şi pereţii din locuinţele noastre, este cancerigen pentru organism.
Antoaneta este pasionată de Fizică de când se ştie. ”Am avut norocul şi onoarea să fiu eleva profesorului Victor Necula la Fizică şi a profesoarei Chiţa Popovici la Matematică, la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri din Galaţi. Îmi place Fizica pentru partea experimentală. Era atunci bucuria de a-ţi reuşi un experiment, de a-ţi calcula erorile la măsurarea unor parametri fizici”, ne dezvăluie dascălul cum şi-a început drumul în lumea fascinantă a Fizicii.
Cumva amuzant, când era elevă la şcoala generală îşi dorea să devină profesor de Limba Engleză. Antoaneta îşi introduce studenţii în lumea fascinantă a structurii nucleului, din care sunt constituiţi atomii diferitelor elemente chimice, le vorbeşte despre interacţiunile dintre neutroni şi protoni şi interacţiunile nucleului cu câmpurile electrice şi magnetice.
La Dozimetrie, tinerii învaţă cum interacţionează radiaţiile ionizante cu ţesuturile biologice, materia fiind esenţială pentru profesia pe care şi-au ales-o, cea de fizicieni medicali, unde vor calibra aparatura medicală care va fi folosită pentru examinarea pacienţilor, ajutând şi medicii pentru punerea unor diagnostice cât mai precise. Interacţiunea momentelor magnetice ale protonilor cu un câmp magnetic exterior este utilizată în rezonanţa magnetică nucleară, cunoscută în diagnosticarea din medicină sub denumirea de RMN.
Va deschide în viitorul apropiat, cu bani europeni, un laborator de spectrometrie gama la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din Galaţi şi monitorizează în prezent substanţele toxice din mediu, dar şi impactul lor asupra sănătăţii populaţiei. ”Vorbim de proiectul MONITOX, realizat în parteneriat cu Moldova şi Grecia, prin care se urmăreşte migraţia transfrontalieră a unor poluanţi la nivelul ecosistemului râului Prut şi a Dunării până în Deltă. Monitorizarea a inclus şi vieţuitoarele acvatice şi s-au făcut inclusiv hărţi cu aceşti poluanţi. Concluzia este că, dacă se folosesc fertilizatori în agricultură, aceştia migrează şi ajung în râuri, iar metalele grele ajung în carnea de peşte şi în scoici”, trage un semnal de alarmă Antoaneta.
Cariera Antoanetei Ene este una impresionantă. Este suficient să dai o simplă căutare pe Google a numelui său pentru a afla că este este citată în peste 800 de articole ştiinţifice şi are 13 cărţi scrise, ce includ monografii de specialitate, care au ca subiect printre altele şi poluarea atmosferică la nivel european, culegeri de probleme şi cursuri de Fizică atomică şi nucleară pentru studenţi.
Una dintre cele mai interesante, dar şi alarmante descoperiri pe care le-a făcut în urma unor studii a fost că radonul, un gaz radioactiv inodor şi incolor care se formează prin dezintegrarea radioactivă a uraniului din pământ, dar şi din pereţii din locuinţe, spre exemplu, este una dintre cauzele apariţiei cancerului la plămâni. Dacă o încăpere nu este aerisită câteva minute în fiecare zi, radonul se acumulează în concentraţii periculoase pentru sănătatea umană.
”Este nevoie ca la nivel naţional să se instituie un program de monitorizare a radonului. Acesta este un gaz radioactiv, care rezultă din sol şi chiar din podea. Gresia şi materialele de construcţie din locuinţele noastre conţin izotopi radioactivi, din seriile uraniului şi toriului. Aceştia se dezintegrează. Capii de serie, cum spunem noi, au timpul de înjumătăţire de 1010 ani. Unul dintre aceşti izotopi de dezintegrare este radonul, care se prezintă sub forma unui gaz, pe care îl inhalăm şi care este cancerigen. Cea mai bună cale de a nu îl inhala este aerisirea zilnică a camerelor din locuinţă. Populaţia nu cunoaşte, din păcate, aceste lucruri şi este bine să fie informată”, trage un semnal serios de alarmă dascălul.