- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Un bărbat a furat 122 de milioane de dolari de la Facebook și Google trimițându-le facturi false
Un bărbat din Lituania a pledat vinovat la acuzațiile că a furat peste 100 de milioane de dolari de la Facebook și Google. Lituanianul a trimis mai multe facturi multinaționalelor, pe care acestea le-au achitat, fără a verifica însă sursa lor, scrie MSN.
Evaldas Rimasauskas a trimis facturile pentru Facebook și Google între anii 2013 și 2015 și a reușit astfel să obțină 122 de milioane de dolari de la cele două companii.
Lituanianul în vârstă de 50 de ani și-a recunoscut vina și riscă o pedeapsă maximă de până la 30 de închisoare. Condamnarea ar putea avea loc pe 24 iulie, în New York.
Potrivit procurorilor americani, Rimasauskas și mai mulți complici ai săi, ale căror nume nu au fost făcute publice, s-au dat drept comercianți de echipamente hardware din Asia și au susținut că cele două companii le datorează bani. Lituanianul a trimis mai multe e-mailuri de tip phishing reprezentanților companiilor, în care atașase facturi falsificate, contracte și scrisori care păreau să fi fost semnate de executivi ai companiilor.
Pentru a încasa banii, bărbatul deschisese o firmă fantomă și un cont bancar în Letonia. Compania sa fusese înregistrată sub numele firmei taiwaneze Quanta Computer Inc., cu care Facebook și Google mai făcuseră afaceri în trecut.
Astfel, lituanianul a convins Facebook să îi plătească 99 de milioane de dolari, iar Google i-a achitat 23 de milioane de dolari, bani care au fost apoi transferați spre mai multe conturi din Letonia, Cipru, Slovacia, Lituania, Ungaria și Hong Kong.
Evaldas Rimasauskas a fost extrădat în SUA în 2017 și a fost de acord să returneze 49,7 milioane de dolari. Procurorii nu au aflat încă ce s-a întâmplat cu restul averii bărbatului, de aproape 75 de milioane de dolari.