Tragedie în Bucegi: tânără ucisă de urs pe traseul Jepii Mici

Getting your Trinity Audio player ready...

Trupul tinerei ucise de urs pe traseul Jepii Mici din Bucegi a fost recuperat de salvatori. Victima, în vârstă de 19 ani, era din Iași și locuia în București. Președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu, a relatat cum s-a petrecut atacul: ursul a atacat-o pe potecă, a tras-o în vegetație și a scăpat-o într-o prăpastie. Ursul a coborât după victimă, iar persoana care a asistat la incident a sunat la 112. Salvamontiștii au reușit să recupereze trupul neînsuflețit, dar leziunile suferite de tânără erau incompatibile cu viața.

„Ursul a rămas în apropiere, probabil considerând că este prada lui”, a relatat Cornoiu, menționând că salvamontiștii au strigat și și-au făcut simțită prezența pentru a evita un nou atac.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a comentat la Antena 3 CNN cazul tinerei de 19 ani ucise de un urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi și a anunțat măsuri urgente pentru a preveni astfel de tragedii în viitor.

Ministrul Mediului a transmis condoleanțe familiei victimei și a subliniat necesitatea protejării vieții umane înainte de toate. Fechet a anunțat că va propune un ordin privind cotele de prevenție și intervenție pentru a reglementa numărul urșilor care pot fi împușcați pentru a preveni atacurile asupra oamenilor.

„Datoria noastră este de a proteja natura și biodiversitatea, dar înainte de toate, să protejăm viața oamenilor”, a declarat Fechet. El a menționat că, în urmă cu un an, a fost emis un ordin care reglementa numărul urșilor ce pot fi împușcați, stabilind o cotă de 500 de exemplare, din care au fost aprobate în jur de 220.

România are o populație estimată de 8.000 de urși, un număr considerat extraordinar de mare de către specialiști. În fiecare zi apar știri despre urși care ajung în sate, orașe sau pe drumuri montane, generând tragedii precum cea din Bucegi. „Este cert că avem o problemă cu populația de urși din România”, a afirmat Fechet.

Ministrul a pus pe masa Comisiei Europene un document prin care solicită gestionarea populațiilor de urs din România. Fechet a propus Academiei Române un nou ordin similar cu cel de anul trecut și a anunțat că va veni cu un proiect de lege care să stabilească distanțele la care urșii pot fi considerați periculoși și necesită gestionare.

Fechet a criticat metoda relocării urșilor, pe care o consideră ineficientă. El a subliniat că relocarea nu face decât să mute problema dintr-un județ în altul. În cazul tinerei ucise, ministrul a menționat că ursul implicat nu a fost relocat și era o femelă fără pui, ceea ce elimină posibilitatea ca atacul să fi fost un act de apărare a puilor.