- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Tot ce trebuie să știți despre alunițe
În medie un adult are între 10 și 40 de alunițe. Din cauza asocierii lor cu cancerul de piele, alunițele sunt adesea văzute ca rezultat direct al expunerii la soare, dar, în timp ce se crede că expunerea la radiațiile UV poate contribui la formarea de alunițe, nu este mai puțin obișnuit ca unele persoane să se nască cu ele.
Ce anume sunt alunițele?
Alunițele (termen științific: nevi melanocitari) sunt grupuri de celule producătoare de pigment numite melanocite. Acestea pot varia masiv în dimensiune și aspect – cu muchii dure, netede, plate, proeminente sau păroase – dar ele au de obicei margini îngrijite și sunt rotunde sau ovale. Din cauza melaninei produse de celule, alunițele sunt de obicei mai închise la culoare decât restul pielii, deși ele pot fi, de asemenea, de culoarea pielii.
Cele mai multe alunițe apar în primii 30 de ani de viață. Sunt mai frecvente și mai proeminente la oamenii cu pielea deschisă la culoare, însă o frecvență mare o au la persoanele cu o astfel de moștenire genetică.
Nu este neobișnuit ca alunițele să se modifice de-a lungul timpului. Expunerea la soare și schimbările hormonale le poate face mai închise, sau le pot crește și aplatiza din nou. Alunițele de multe ori apar și dispar în funcție de schimbările hormonale. Sarcina poate să le facă mai întunecate, pubertatea le poate multiplica, iar la bătrânețe se pot diminua ca număr. Atunci când o aluniță se modifică rapid este necesar să fie consultat medic. Trebui să acordați o atenție deosebită atunci cand apar schimbări rapide ale formei, margini neclare în curs de dezvoltare, creștere în dimensiuni sau sângerare ușoară.
Cele mai multe alunițe au doar una sau două culori, în timp ce alunițele canceroase – melanoame – pot fi un amestec neuniform de maro deschis, maro închis, negru, roșu sau roz, cu marginile zdrențuite, foarte mari sau alunițe care sângerează, prezintă mâncărime, sunt umflate, au cruste sau sunt inflamate. Dacă verificați alunițele la fiecare câteva luni, ar trebui să observați modificări, dar chiar și în cazul în care credeți că o aluniță justifică o evaluarea medicală, nu intrați în panică: alunițele atipice afectează 10% din populație, dar numai una din 10.000 de persoane au un melanom. Cu toate acestea, cel mai bine este să consultați un medic, deoarece melanomul poate pune viața în pericol.
Ce este melanomul?
Este forma cea mai agresivă de cancer de piele, deoarece se poate răspândi la alte organe din corp. În Anglia și Țara Galilor, 90% dintre persoanele care sunt tratate pentru melanom supraviețuiesc timp de 10 ani după ce a fost diagnosticat. Dar, în timp ce perspectiva generală este bună, ea depinde de stadiul atins de cancer atunci când acesta este detectat și, prin urmare, dacă acesta a avut timp să se răspândească. Cancerul non-melanom de piele este mult mai frecvent, dar rareori se răspândește. De obicei, se prezintă ca un nodul roșu tare, asemenea unui plasture solzos plat, care nu se vindecă.
Cât de comun este melanomul?
În 2013, în Marea Britanie, au existat 14.500 de cazuri noi de melanom. Acesta este al cincilea cel mai frecvent tip de cancer din Marea Britanie. Ratele britanice de cancer de piele sunt de patru ori mai mari decât au fost la sfârșitul anilor 1970. Se crede că acest lucru se datorează în parte creșterii gradului de conștientizare care duce la ratele de detecție mari, și, de asemenea, deoarece mai mulți dintre noi iau vacanțe regulate în țările calde.
Care sunt cauzele melanomul?
Expunerea la razele ultraviolete crește riscul. Fie de la soare sau din solarii, razele UVA și UVB pătrund adânc în piele și poate deteriora ADN-ul său, ceea ce duce la cancer. Există riscul mult mai probabil pentru a face melanom, dacă aveți o mulțime de alunițe sau pistrui de culoare a pielii, păr roșcat sau blond sau un membru al familiei care a avut boala.
Cum pot preveni alunițe canceroase?
Veți evita arsurile produse de soare puternic. Dacă aveți pielea palidă sau alunițe, este chiar indicat să evitați expunerea excesivă la soare. Stați departe de soarele amiezii, utilizați cremele de protecție solară și pălării cu boruri largi, și nu fiți tentați de șezlonguri, pentru că nu fac altceva decît să vă expună timp indelungat la radiațiile UV.