Ion Țiriac anunță planuri mari pentru viitorul tenisului românesc și al turneului pe care îl patronează
București, 29 martie – Omul de afaceri Ion Țiriac a făcut o serie de declarații pline de emoție, realism și ambiție cu ocazia tragerii la sorți a tabloului competiției Țiriac Open 2025, turneu ATP 250 găzduit în aceste zile de Centrul Național de Tenis din București. Cu o istorie de peste trei decenii, turneul pare să fi ajuns într-un punct de cotitură, atât din perspectiva infrastructurii sportive din România, cât și din cea a continuității în organizare.
„Am făcut din rahat bici”
În fața presei și a oficialilor prezenți, Țiriac a mulțumit echipei care a reușit să organizeze turneul în condiții dificile, în doar trei luni. „Îmi cer scuze pentru vreme, nu pot face nimic în privința asta”, a glumit amar fostul tenisman, recunoscând că logistica și infrastructura sunt departe de ceea ce un turneu ATP ar merita. „Am făcut tot ce am putut, am făcut din rahat bici.”
Cu toate acestea, omul de afaceri a transmis un mesaj de speranță: planul construirii unei baze sportive ultramoderne la Otopeni este în plină derulare. Potrivit acestuia, proiectul include o sală polivalentă acoperită cu o capacitate estimată la 10.000-11.000 de locuri.
Țiriac Open – ultimul an pe terenurile din București?
„Mi-e foarte greu să mai organizez turneul aici, la Centrul Național de Tenis, chiar dacă oamenii au muncit enorm. Nu sunt pregătit s-o mai fac încă o dată aici”, a declarat Țiriac. Planul său pentru viitor se leagă strâns de Sport City, un complex sportiv pe care îl vizează la Otopeni, cu sprijinul autorităților și în parteneriat cu Federația Română de Rugby.
„Dacă aprobările vin repede, facem stadionul acela acoperit. Va fi singura sală polivalentă adevărată din România, nu doar pentru tenis, ci pentru orice competiție sportivă”, a adăugat el.
„Speranțele de pe Arenele BNR s-au stins”
Ion Țiriac a reluat și tema sensibilă a Arenelor BNR, fosta casă a turneului, aflată de ani buni într-un blocaj birocratic. „Lătrăm toți, începând cu Năstase, Halep, Țiriac… degeaba. Lăcașul nostru nu ni l-a mai dat nimeni.” Cu o notă de regret, fostul mare jucător și promotor al sportului românesc a subliniat că turneul Țiriac Open este singura competiție sportivă internațională, anuală, de amploare, găzduită în România.
„Birocrația te mănâncă”
Țiriac a criticat deschis lentoarea proceselor administrative din România, arătând că durează peste 18 luni doar pentru a obține aprobările necesare unui proiect sportiv. „După ce ai adunat toate hârtiile, s-a schimbat deja prețul, s-a schimbat capitalul”, a punctat acesta, cu trimitere la investiția amânată în piscina olimpică sau în sala dedicată Nadiei Comăneci, proiect pe care speră totuși să îl înceapă în acest an.
„O s-o rog pe Nadia să vină să dea cu lopata la prima săpătură.”
Ilie Năstase: „Centrul Național de Tenis arată foarte bine”
Prezent la eveniment, legendarul tenisman Ilie Năstase s-a arătat mai optimist decât partenerul său de generație: „Mie îmi place cum arată. Domnul Țiriac e mai exigent.” Năstase a salutat participarea unor jucători valoroși în ediția din acest an, considerând Țiriac Open un test excelent pentru sezonul de zgură.
Startul competiției: românul Jianu, adversar dificil în primul tur
România va fi reprezentată pe tabloul principal de simplu de Filip Cristian Jianu (23 de ani, locul 241 ATP), care a primit un wild card și îl va înfrunta în primul tur pe americanul Nishesh Basavareddy (100 ATP). Favoritul principal al turneului este argentinianul Sebastian Baez, calificat direct în optimile de finală, iar campionul en titre, maghiarul Marton Fucsovics, va juca împotriva italianului Luca Nardi.
Țiriac Open 2025 marchează, cel mai probabil, ultima ediție organizată pe actuala infrastructură din București. Viitorul, speră Ion Țiriac, va fi construit la Otopeni, cu o sală demnă de ambițiile tenisului românesc și de tradiția turneului pe care îl patronează. Rămâne ca planurile ambițioase să învingă birocrația, iar tenisul din România să aibă, în sfârșit, o casă pe măsura aspirațiilor sale.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.