- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Cristi Puiu în topul The New York Times al celor mai bune filme ale secolului
Deşi a trecut doar o mică parte din secolul XXI,regizorii au lansat deja mii de filme,ceea ce presupune deja o selecţie. Jurnaliştii de la The New York Times au întocmit alături de cineaşti o listă a celor mai bune 25 de filme ale acestui secol,ce au şanse reale de a deveni filme clasice în viitor.
Lista a fost creată de Manohla Dargis şi A.O. Scott cu ajutorul personalităţilor din lumea filmului, fie ei regizori sau actori: Kathryn Bigelow, Guillermo del Toro, Ava DuVernay, Barry Jenkins, Richard Linklater, Robert Pattinson şi Michelle Williams.
1. There Will Be Blood, regizat de Paul Thomas Anderson, 2007 – O capodoperă de secol XXI despre iubire, moarte, credinţă, lăcomie şi căutarea după petrol în America secolului XX. O cruciadă. Filmul spune povestea unui petrolist, Daniel Plainview, care îi confinge pe localnicii unui oraş din California să le sondeze pământurile.
2. Spirited Away, de Hayao Miyazaki, 2002 – Miyazaki, un maestru al anime-urilor japoneze, urmăreşte povestea aventurilor terifiante ale unei tinere fete pe nume Chihiro. Măiestria artistică a acestei animaţii a fost recunoscută şi de regizorul Guillermo del Toro, fan al lui Miyazaki, un magician al cinemtografiei, la rândul său.
3. Million Dollar Baby, regizat de Clint Eastwood, 2004 – “Million Dollar Baby”, relatează ascensiunea unei tinere jucătoare de box, interpretată de Hilary Swank, şi a bătrînului ei antrenor, al cărui rol a fost jucat de Eastwood.
4. A Touch of Sin, de Jia Zhangke, 2013 – Violenţa şi durerea sunt două ingrediente ale acestui film, “A Touch of Sin”, creaţia regizorului chinez Jia Zhangke. Împărţit în patru capitole, a fost inspirat de o serie de conflicte violente din China, care l-au bântuit pe regizor. Filmul portretizează China contemporană.
5. "Moartea Domnului Lazarescu”, regizat de Cristi Puiu, 2006 – Când te întâlneşti prima oară cu Dante Lazarescu, un pensionar din Bucureşti, la vreo 60 şi ceva de ani, se plânge de dureri de stomac. Două ore şi jumătate mai târziu, acesta moare, fără a fi băgat în seamă, anonim, fără a fi plâns. De ce ar trebui să ne pese de el? – o întrebare deloc retorică, pusă de Cristi Puiu într-un films sumbru şi captivant, cu un umor cu totul particular.
Lista completă a celor mai bune 25 de filme ale secolului XXI (disponibilă la această adresă: http://nyti.ms/2sMb7QL) mai cuprinde titluri precum „Summer Hours Directed” de Olivier Assayas (2009), „Inside Llewyn Davis”, regizat de Joel şi Ethan Coen (2013), „Munich” de Steven Spielberg (2005), pe care realizatorii listei îl consideră printre cei mai subevaluaţi regizori ai acestui secol, dar şi „Three Times” de Hou Hsiao-hsien, (2006), despre care regizorul Barry Jenkins, câştigătorul premiului Oscar 2017 pentru cel mai bun film – “Moonlight” – îl consideră sura sa de inspiraţie.