- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Teste prenatale „made in China” colectează pentru armata chineză datele genetice ale femeilor însărcinate
Autoritățile de reglementare în domeniul Sănătății din cinci țări – Australia, Canada, Estonia, Germania și Slovenia – examinează un test prenatal, dezvoltat de o companie din China, care colectează datele genetice ale femeilor însărcinate și al fetușilor, după ce au apărut informații publice despre legăturile pe care respectiva companie le are cu armata chineză, scrie The Guardian.
Testul, comercializat sub numele de marcă „Nifty”, este vândut în cel puțin 52 de țări și a fost achiziționat de peste 8,4 milioane de femei la nivel global. Acesta depistează sindromul Down și peste alte 80 de afecțiuni genetice.
Unii medici și clinici medicale care au promovat și vândut testul „Nifty” au declarat că nu au știut de faptul că grupul BGI din Shenzhen, care produce testul, desfășura în paralel cercetări împreună cu armata chineză.
Comisarul canadian pentru confidențialitate/respectarea drepturilor omului a declarat că un raport publicat în exclusivitate de Reuters pe 7 iulie cu privire la această problemă ridică întrebări importante cu privire la anumite informații „extrem de sensibile”.
Testele prenatale chinezești, suspectate că încalcă normele GDPR
Două autorități de reglementare din Europa în privința datelor, cele din Slovenia și Germania, au declarat că examinează testul ca să vadă dacă acesta este în acord cu normele Uniunii Europene privind protecția datelor personale (GDPR).
De asemenea, autoritățile de reglementare din Germania, Australia, Estonia și Canada au solicitat Institutului de Genomică din Beijing (BGI) să acorde transparență în utilizarea datelor genetice ale femeilor. Totodată, reprezentanții celor patru state au spus că, și în eventualitatea în care datele au fost trimise în străinătate, furnizorii locali ai BGI erau responsabili de asigurarea confidențialității datelor.
Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a declarat că monitorizează și ea, în prezent, situația.