- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Teodora Brody Enache și faimosul chitarist american Stanley Jordan compun și improvizează live, în premieră, pe 5 mai, la București
Cunoscuta interpretă vocală Teodora Brody Enache invită publicul la un nou concert unic, din seria Impromptu, la care invitatul său special este reputatul chitarist american Stanley Jordan, nominalizat de patru ori la premiul Grammy. Biletele au fost puse în vânzare pe site-ul iabilet.ro, iar evenimentul va avea loc pe 5 mai, de la ora 20:00, la Sala Rapsodia, Str. Lipscani nr. 53.
Seria de concerte experimentale Impromptu, inițiată de Teodora Brody Enache, este complet diferită de orice produs muzical de pe piață. Muzica se naște sub ochii publicului, fără compoziții, scenarii sau repetiții prealabile, din emoția și energia singulară a momentului, împărtășite de artiști și spectatori. Fiecare concert Impromptu by Teodora Brody Enache este unic și irepetabil și reprezintă o invitație pentru public de a de lăsa călăuzit de sunet și de conexiunile pe care doar muzica le poate crea, într-un spectacol-experiență spontan și inedit.
“Călătoria mea muzicală nu aparține unui anumit stil, ci este o căutare care se desfășoară de câteva decenii, călăuzită de emoție și de conectarea la spiritul atemporal care este în noi toți. Mă simt ca un alchimist care preia emoția irepetabilă a momentului, o transpune în notele versiunii vocale căreia simt nevoia să-i dau naștere și o transformă în muzică,” dezvăluie Teodora Brody Enache despre procesul creativ al seriei Impromptu.
Faimosul chitarist american Stanley Jordan este un artist cu o carieră de excepție și interpretări în peste 70 de țări de pe 6 continente. În decembrie 2021, Jordan a fost clasat de Guitar World pe locul 5 dintre cei mai influenți 40 de chitariști ai anilor ’80, pentru tehnica de atingere a corzilor chitarei – touch tapping, care îi permite să interpreteze mai multe note și acorduri simultan, cu un nivel de independență fără precedent. Mai mult decât atât, tehnica sa particulară îi permite lui Jordan să cânte simultan la două chitare diferite sau chiar la chitară și pian. Interpretarea simultană la chitară și pian, așa cum Stanley Jordan va demonstra în concertul din 5 mai, transformă cele două instrumente într-un unic super-instrument, cu o gamă multidimensională de posibilități tonale.
Despre această virtuozitate interpretativă, Jordan afirmă: “În esență, totul depinde de cel care ascultă. Am vrut să am puțin mai multă diversitate stilistică decât un artist obișnuit. Mi s-a spus: ‘Nu se poate face asta, industria nu e pregătită pentru un multistilist.’ Așa că am decis să mă concentrez pe o tehnică care mi-a dat libertatea de a explora o varietate de abordări. Pot să înțeleg de ce oamenii se concentrează pe tehnică, dar pentru mine totul ține doar de muzică.”
Absolvent al Princeton University, unde a studiat teoria și compoziția cu compozitorul Milton Babbitt și muzica pe computer cu compozitorul Paul Lansky, Jordan a concertat alături de nume mari ale lumii muzicale internaționale, precum Benny Carter, Dizzy Gillespie, Quincy Jones, chitariștii Les Paul, Eddie Van Halen, BB King, Steve Miller, David Gilmour, Brian Setzer, Kevin Eubanks; violonista Regina Carter; saxofoniștii Kenny Garrett și Ronnie Laws; trompetistul Nicholas Payton; basiștii Christian McBride și Charnett Moffett; percuționiștii Billy Cobham și Kenwood Dennard și mulți alții.
„Geniu este un cuvânt adesea aruncat în cercurile muzicale, dar a fost aplicat pe bună dreptate lui Stanley Jordan”, consideră Leonard Feather, criticul de jazz al Los Angeles Times.
În primele două concerte din seria Impromptu by Teodora Brody Enache, solista i-a avut alături pe muzicienii Călin Grigoriu (chitară), Andrei Kivu (violoncel, trompetă, flaut), Andrei Raicu (electronics), Lucian Maxim (percuție) și invitații speciali Ali Asghar Rahimi (tanbour) și actorul Vlad Ivanov (poezie).