- Fostul președinte al SUA, Jimmy Carter, a murit la vârsta de 100 de ani
- Stonehenge: Misterele unui monument antic și descoperirile recente ale arheologilor
- Reacție fermă a MAE după gestul provocator al ambasadorului Ungariei la NATO
- Guvernul a pus în dezbatere publică Proiectul Ordonanței Trenuleț
- Georgia: Mihail Kavelașvili devine președinte într-un context tensionat
O şuviţă din părul lui Mozart scoasă la licitaţie la preţul de plecare de 12 mii de lire sterline
Celebra casă Sotheby’s de la Londra va scoate la licitaţie bunuri aparţinând lui Mozart şi Beethoven.
Proprietarul unei şuviţe de păr înfăşurate în jurul unei bucăţi de hârtie ce atesta că aparţine lui Wolfgang Amadeus Mozart, ce a fost păstrată într-o cutiuţă de aur, poate să obţină cel puţin 12 mii de lire sterline săptămâna aceasta la Londra.
La momentul morţii sale premature la vârsta de 35 de ani Mozart avea deja o solidă reputaţie de compozitor, motiv pentru care o asemenea relicvă a fost preţuită şi transmisă din familie în familie, de-a lungul timpului.
Conform obiceiurilor epocii, era normal ca asemenea obiecte macabre, aparţinând unor oameni vestiţi, să fie montate în bijuterii.
Printre obiectele scoase la licitaţie de Sotheby’s alături de şuviţa lui Mozart va fi prezentată şi o invitaţie la serviciile funerare ale lui Beethoven, dar şi o şuviţă şi mai mică de păr aparţinând acestuia, estimată la aproximativ 3000 de lire sterline.
Prietenul lui Beethoven, Gerhard von Breuning, îşi amintea că la momentul când a ajuns lângă Beethoven, care era pe patul de moarte, a sesizat că vizitatorii dinaintea sa tăiaseră deja şuviţe numeroase din părul acestuia, astfel că nu-i mai rămăsese nici fir de păr alb.
În 2002 Sotheby’s a vândut o altă şuviţă aparţinându-i lui Mozart, păstrată de amanta unuia dintre fiii compozitorului, la un preţ record de 38 de mii de lire sterline, de două ori mai mult decât fusese estimat iniţial.
Prezenta şuviţă a fost oferită mamei dirijorului german Karl Anschutz de către văduva lui Mozart, Constanze, iar aceasta a oferit-o, la rândul său, muzicianului Sir Arthur Somervell în timpul şederii acestuia în Anglia. Soţia lui Somervell a purtat această şuviţă într-un pandantiv de aur al uneia din brăţările sale.
Toate aceste obiecte, alături de multe altele, sunt prezentate spre vizionare publicului până pe data de 28 mai, când va avea loc licitaţia cu obiecte şi manuscrise de muzică.