Surse: Mai mulți lideri USR au cerut demisia lui Dan Barna. Va fi vot online pentru demiterea acestuia

Într-o ședință a Consiliului Politic, care a avut loc în noaptea de luni spre marți, mai mulți lideri din USR i-au cerut lui Dan Barna să își asume eșecul de la alegerile europarlamentare, atât el cât și echipa de campanie, și să demisioneze din funcție.

Mai mulți lideri ai partidului, printre care Cosette Chichirău, Tudor Benga și Cristian Ghica i-au cerut, demisia lui Dan Barna din funcția de președinte al USR. Unii membri ai Biroului Național au acuzat că nu cunosc echipa care s-a ocupat de campania electorală a lui Dan Barna, iar strategia de campanie nu a fost aprobată de conducerea partidului. 

Barna s-a apărat și a menționat că partidul este cel care trebuie să decidă dacă își continuă sau nu mandatul obținut la Congres, în urmă cu doar câteva luni. Mai mult, Dan Barna și secretarul general al partidului, Cătălin Drulă, au încercat să prezinte eșecul din alegeri ca fiind “un mare succes al USR”.

Cei care i-au cerut demisia lui Barna au criticat și echipa de campanie care s-a ocupat de alegerile prezidențiale, pentru strategia care a dus candidatul USR-PLUS la un scor mult mai mic decât cel obținut de alianță la alegerile europarlamentare. 

Președintele USR a cerut deja un vot intern, online, în care să decidă membrii partidului dacă îl mai vor sau nu președinte, chiar dacă i s-a reproșat că acest „tertip” l-a făcut și Liviu Dragnea.

„Stabilim zilele acestea când va avea loc consultarea internă. A spus că va cere votul de încredere al tuturor membrilor. Probabil va fi un vot online”, au declarat surse din partid. 

Joi va avea loc o ședință a Biroului Național în care se va stabili procedura prin care Dan Barna ar urma să își pună mandatul pe masă. De asemenea, în ședința de joi va fi reluat subiectul fuziunii cu PLUS, subiect deschis și la ședința Consiliului Național de luni. Dan Barna și-a anunțat colegii că cei de la PLUS forțează o fuziune. 

O fuziune rapidă ar putea anula alegerile interne din USR care s-au desfășurat deja pentru candidații în alegerile locale și ar putea elimina principiul parității care a fost aplicat de cele două partide pentru alegerile europarlamentare, iar conducerea noii formațiuni ar putea fi preluată de Dacian Cioloș.