- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Surse: Liderii Europeni au ajuns la un acord pentru ocuparea funcțiilor de conducere ale UE
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Înaintea summitului european programat pentru joi și vineri, liderii europeni au ajuns la un acord privind repartizarea principalelor funcții de conducere ale instituțiilor Uniunii Europene. Conform surselor implicate în discuții, Ursula von der Leyen a fost nominalizată pentru un nou mandat în funcția de președinte al Comisiei Europene.
În cadrul aceleași înțelegeri, fostul premier portughez, social-democratul António Costa, a fost propus pentru poziția de președinte al Consiliului European, iar Kaja Kallas, șefa guvernului eston, va prelua postul de Înalt Reprezentant pentru Acțiune Externă și Politica de Securitate.
Această înțelegere survine înaintea summitului crucial de la Bruxelles, unde se vor decide ocupanții principalelor funcții de conducere ale UE după alegerile europarlamentare desfășurate în perioada 6-9 iunie.
Pentru a obține un nou mandat, Ursula von der Leyen are nevoie de o „majoritate calificată consolidată”, ceea ce înseamnă sprijinul a cel puțin 20 din cele 27 de state membre, reprezentând cel puțin 65% din populația Uniunii Europene. Actualmente, dintre cei 27 de lideri, 13 sunt afiliați Partidului Popular European (PPE), din care face parte și Von der Leyen.
Negocierile au implicat figuri politice de seamă, precum premierul polonez Donald Tusk și premierul grec Kyriakos Mitsotakis din partea PPE, președintele francez Emmanuel Macron și premierul interimar olandez Mark Rutte din partea liberalilor, și cancelarul german Olaf Scholz alături de premierul spaniol Pedro Sánchez pentru social-democrați, care au susținut numirea lui António Costa.
Aprobarea finală a acestor decizii revine Parlamentului European, unde este necesară o majoritate simplă. Conform rezultatelor recente ale alegerilor, grupurile pro-europene majore – PPE, Socialiștii și Democrații (S&D) și liberalii din grupul Renew – dețin împreună 399 din cele 720 de mandate în Parlamentul European. Comparativ cu legislatura precedentă, PPE a câștigat 13 mandate, în timp ce S&D a pierdut 3, iar Renew a pierdut 28 de mandate.
Însă, numirea lui António Costa nu este lipsită de controverse. Potrivit Politico.eu, unele capitale europene și-au exprimat rezervele datorită investigației judiciare în care este implicat Costa, ce a condus la demisia sa din funcția de premier al Portugaliei. De asemenea, numirea Kajei Kallas a fost inițial întâmpinată cu scepticism din partea unor lideri occidentali, îngrijorați de concentrarea sa exclusivă pe politica anti-rusă, dar aceste temeri s-au diminuat recent.
Cu toate acestea, sursele DPA indică faptul că popularii europeni doresc împărțirea mandatului de președinte al Consiliului European în două perioade de câte doi ani și jumătate, ceea ce ar putea influența numirea finală a lui António Costa.
Deciziile vor fi oficializate în cadrul summitului de la Bruxelles, iar validarea finală va fi asigurată de votul Parlamentului European.