- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Suedia a votat pentru aderarea României la Schengen
Parlamentul Suediei a votat vineri pentru aderarea României la Schengen, iar la acest moment Austria încă se opune deschis, în timp ce Olanda ar avea reticențe mai ales față de Bulgaria.
Anunțul a fost făcut de europarlamentarul român Victor Negrescu, care spune că vineri dimineață Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României la spațiul Schengen, în Comisia de Afaceri Europene.
Momentul cheie privind extinderea spațiului Schengen va fi în 7 decembrie, cu ocazia reuniunii ambasadorilor statelor membre UE, în care se decide ordinea de zi finală a Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne.
La acest moment, Austria se opune deschis, iar Olanda exprimă reticențe mai ales față de Bulgaria, în timp ce Croația are girul tuturor statelor membre, mai spune europarlamentarul român.
Care sunt scenariile privind aderarea României la Schengen
Cele două rezoluții de aderare – cea a României și Bulgariei și rezoluția Croației – care urmează să fie supuse votului Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) se află pe ordinea de zi a ședinței din 8 decembrie. Ambasadorii UE urmează se se întâlnească în 2 decembrie la Atena.
Potrivit oficialilor români, după întâlnirea de la Atena se va ști dacă România va fi acceptată sau nu în Schengen.
În acest moment există trei scenarii:
- România și Bulgaria primesc susținerea Austriei și rezoluția este votată pe 8 decembrie la consiliul JAI, iar cele două țări intră în Schengen
- România și Bulgaria nu primesc susținerea Austriei, iar atunci rezoluția se retrage de pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie
- România primeste susținerea Austriei, dar nu și Bulgaria. În acest caz va fi o decalare a procedurilor, iar România va intra în Schengen în luna martie 2023.
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că, dacă România ar fi decuplată de Bulgaria, având în vedere că cele două țări au rezoluție comună și ar primi un vot comun, ar însemna decalarea perioadei de integrare în spațiul Schengen. Mai exact, am avea aderarea Croației pe căi rutiere începând cu 1 ianuarie 2023 și pe căi aeriene din martie. În cazul în care se va face decuplarea României de Bulgaria, țara noastră va intra în Schengen pe toate căile în luna martie 2023 pentru că trebuie să parcurgem noi pași administrativi.