- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
SUA relaxează sancțiunile petroliere asupra Venezuelei
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Statele Unite ale Americii au decis să relaxeze sancțiunile impuse asupra sectoarelor petroliere, de gaze și aur din Venezuela, ca răspuns la acordul dintre guvernul venezuelean și opoziție de a permite monitorizarea alegerilor de anul viitor de către observatori internaționali. Alegerile din Venezuela sunt programate pentru a doua jumătate a anului viitor.
Deși sancțiunile vor fi relaxate în aceste sectoare, alte sancțiuni impuse din cauza suprimării protestelor și erodării democrației rămân în vigoare. Administrația SUA a subliniat că această relaxare poate fi inversată dacă pactul electoral se prăbușește.
Un nou permis general emis de Departamentul Trezoreriei SUA a autorizat Venezuela, care a fost sub sancțiuni grele din 2019, să producă și să exporte petrol către piețele sale alese pentru următoarele șase luni. Nu a fost specificat un termen limită în ceea ce privește sectorul aurului.
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Venezuela trebuie să „definească un calendar și un proces specific pentru reintroducerea rapidă a tuturor candidaților” până la sfârșitul lunii noiembrie. Acesta a solicitat, de asemenea, eliberarea „tuturor cetățenilor SUA și prizonierilor politici venezueleni deținuți pe nedrept”.
Acordul dintre guvernul și opoziția venezueleană a fost semnat în Barbados marți. Acesta conține 12 puncte, inclusiv promisiuni de a oferi tuturor candidaților acces la media publică și privată și de a garanta mișcarea lor liberă și sigură în întreaga țară. De asemenea, ambele părți au convenit să actualizeze registrele electorale, atât în interiorul cât și în afara țării, pentru a se asigura că milioanele de venezueleni care au emigrat pot exercita dreptul lor de vot.