SUA își exprimă îngrijorarea privind influența Rusiei în alegerile prezidențiale din România

Getting your Trinity Audio player ready...

Departamentul de Stat al SUA, prin purtătorul de cuvânt Matthew Miller, a transmis joi dimineață un comunicat prin care își exprimă îngrijorarea față de concluziile raportului Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), declasificat miercuri de președintele Klaus Iohannis. Raportul atrage atenția asupra atacurilor cibernetice și a implicării Rusiei în influențarea primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.

Conform documentului CSAT, candidatul pro-rus Călin Georgescu, un politician necunoscut marelui public, dar propulsat printr-o strategie intensă pe platforma TikTok, a reușit să se califice în turul al doilea de scrutin. Discursul său, caracterizat de retorică legionară și propuneri controversate, inclusiv naționalizarea companiilor, a stârnit reacții atât pe plan intern, cât și internațional.

Statele Unite cer o investigație completă
În comunicatul oficial, SUA subliniază că este crucială o investigare completă a datelor din raportul CSAT pentru a asigura integritatea celui de-al doilea tur de scrutin, programat pentru 8 decembrie. „Progresele cu greu câștigate de România pentru a se ancora în comunitatea transatlantică nu pot fi periclitate de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianțele sale occidentale”, se arată în declarație.

Departamentul de Stat a avertizat că orice deviere a politicii externe a României spre influența Rusiei ar putea afecta grav cooperarea în domeniul securității dintre cele două țări. De asemenea, o eventuală restricționare a investițiilor străine, subliniată de Călin Georgescu în campanie, ar putea descuraja companiile americane să continue să investească în România, afectând astfel parteneriatul economic.

„Prin parteneriatul nostru durabil, am realizat progrese importante în cooperarea în domeniul apărării și am luat măsuri în vederea eliminării vizelor. Vom continua să lucrăm împreună pentru a menține securitatea națiunilor noastre și bunăstarea cetățenilor noștri”, a adăugat Departamentul de Stat.

SUA reafirmă sprijinul pentru democrația românească
Statele Unite și-au reafirmat angajamentul față de România ca partener strategic în NATO și UE, subliniind importanța menținerii procesului democratic liber de orice ingerințe externe. „Este alegerea poporului român pe cine votează, iar SUA nu interferează în această decizie. Totuși, asigurarea unui proces electoral transparent este esențială pentru stabilitatea relațiilor internaționale”, se mai precizează în comunicat.