Arta hidratării
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Corpul nostru depinde de apă pentru a supraviețui. Fiecare celulă, țesut și organ din corpul tău are nevoie de apă pentru a funcționa corect. De exemplu, corpul tău folosește apa pentru a-și menține temperatura, a elimina deșeurile și a lubrifia articulațiile. O hidratare adecvată este importantă pentru o sănătate generală bună.
Calea către o sănătate îmbunătățită
Majoritatea oamenilor au auzit că ar trebui să bea 6 până la 8 pahare de apă de 8 uncii pe zi. Acesta este un obiectiv rezonabil. Totuși, diferite persoane au nevoie de cantități diferite de apă pentru a rămâne hidratate. Majoritatea oamenilor sănătoși se pot menține bine hidratați prin consumul de apă și alte lichide ori de câte ori simt sete. Pentru unii oameni, mai puțin de 8 pahare pot fi suficiente. Alte persoane pot avea nevoie de mai mult. Important de menționat este însă ca apa să se bea în cu înghițituri mici și nu multă deodată, deoarece organismul nu poate asimila mineralele din apă în cazul consumului unei cantități mari dintr-o dată și o elimină rapid.
Deși apa simplă este cea mai bună pentru menținerea hidratării, și alte băuturi și alimente pot ajuta. Apa se găsește în fructe și legume (de exemplu, pepene verde, roșii și salată), și în supele de legume. Sucurile de fructe și legume, laptele și ceaiurile din plante contribuie la cantitatea de apă pe care o obții zilnic. Asigură-te doar că limitezi băuturile zaharoase, care sunt bogate în calorii.
Hidratarea și cofeina
Chiar și unele băuturi cu cofeină (de exemplu, cafeaua, ceaiul și soda) pot contribui puțin la aportul tău zilnic de apă. O cantitate moderată de cofeină (400 miligrame) nu este dăunătoare pentru majoritatea oamenilor. Iată cantitățile de cofeină găsite în băuturile populare:
– 200 mLde ceai verde sau negru: 30 până la 50 miligrame
– 200 mL de cafea neagră: 80 până la 100 miligrame
– 200 mL de băutură energizantă: 45 până la 80 miligrame
Totuși, este mai bine să limitezi băuturile cu cofeină. Cofeina te va face să urinezi mai des. Acest lucru poate face dificilă menținerea hidratării. De asemenea, te poate face să te simți anxios sau agitat.
Băuturile pentru sportivi pot fi utile dacă intenționezi să faci exerciții fizice intense pentru mai mult de o oră. Acestea conțin carbohidrați și electroliți care pot crește energia. Ele ajută corpul să absoarbă apa. Totuși, unele băuturi pentru sportivi sunt bogate în calorii datorate zahărului adăugat. De asemenea, pot conține niveluri ridicate de sodiu (sare). Verifică dimensiunea porției de pe etichetă. O sticlă conține de obicei mai mult de o porție. Unele băuturi pentru sportivi conțin și cofeină. Reține că o cantitate sigură de cofeină pe care să o consumi zilnic este de maximum 400 miligrame.
Băuturile energizante nu sunt același lucru cu băuturile pentru sportivi. Băuturile energizante conțin de obicei cantități mari de cofeină. De asemenea, conțin ingrediente care te supra-stimulează (guarana, ginseng sau taurină). Acestea sunt lucruri de care corpul tău nu are nevoie. Majoritatea acestor băuturi sunt, de asemenea, bogate în zahăr adăugat. Potrivit medicilor, copiii și adolescenții nu ar trebui să consume băuturi energizante. Deoarece aceste băuturi au cantități mari de cofeină, nu oferă o hidratare bună.
Dacă menținerea hidratării este dificilă pentru tine, iată câteva sfaturi care te pot ajuta:
– Ține o sticlă de apă cu tine pe parcursul zilei. Pentru a reduce costurile, folosește o sticlă de apă reutilizabilă și umple-o cu apă de la robinet.
– Dacă nu îți place gustul apei simple, încearcă să adaugi o felie de lămâie sau lime în băutură.
– Bea apă înainte, în timpul și după antrenament.
– Când simți foame, bea apă. Setea este adesea confundată cu foamea. Adevărata foame nu va fi satisfăcută prin consumul de apă. Consumul de apă poate contribui și la un plan de pierdere în greutate sănătos. Unele cercetări sugerează că consumul de apă te poate ajuta să te simți sătul.
– Dacă ai probleme în a-ți aminti să bei apă, bea conform unui program. De exemplu, bea apă când te trezești, la micul dejun, prânz și cină, și înainte de culcare. Sau bea un pahar mic de apă la începutul fiecărei ore.
– Bea apă când mergi la restaurant. Te va menține hidratat și este gratuită.
De luat în considerare
Dacă nu bei suficientă apă, poți deveni deshidratat. Aceasta înseamnă că organismul tău nu are suficiente lichide pentru a funcționa corect.
Urina ta poate fi un indicator dacă ești deshidratat. Dacă este incoloră sau galben deschis, ești bine hidratat. Dacă urina ta este galben închis sau culoarea chihlimbarului, este posibil să fii deshidratat.
Există și alte semne care pot indica deshidratarea. Acestea includ:
– Puțină urină sau deloc
– Urină mai închisă la culoare decât de obicei
– Gură uscată
– Somnolență sau oboseală
– Sete extremă
– Dureri de cap
– Confuzie
– Amețeli sau senzație de leșin
– Fără lacrimi când plângi
Unele persoane sunt mai expuse riscului de deshidratare. Acestea includ persoane care:
– Fac exerciții fizice intense (sau în condiții de căldură) pentru prea mult timp
– Au anumite afecțiuni medicale (pietre la rinichi, infecții ale vezicii urinare)
– Sunt bolnave (febră, vărsături, diaree)
– Sunt însărcinate sau alăptează
– Încearcă să slăbească
– Nu pot obține suficiente lichide pe parcursul zilei
– Iau medicamente care contribuie la deshidratare
Adulții în vârstă sunt, de asemenea, mai expuși riscului. Pe măsură ce îmbătrânești, creierul tău poate să nu fie capabil să simtă deshidratarea. Nu trimite semnale de sete.
Reține că apa constituie mai mult de jumătate din greutatea corpului tău. Pierzi apă zilnic când mergi la toaletă, transpiri și chiar când respiri. Pierzi apă și mai repede atunci când vremea este caldă, când ești activ fizic sau dacă ai febră. Vărsăturile și diareea pot duce, de asemenea, la pierderi rapide de apă. Asigură-te că bei suficientă apă pentru a evita deshidratarea.
Întrebări pentru medicul tău
– Nu îmi place apa. Ce pot face pentru a rămâne hidratat?
– Ce pot adăuga în apă pentru a-i îmbunătăți gustul?
– Ce fac dacă nu pot consuma atât de multe lichide cât recomandă medicii?
– Ce înseamnă dacă beau multe lichide, dar nu urinez des?
– Cum afectează consumul de alcool hidratarea?
– Medicamentele pe care le iau contribuie la deshidratarea mea ?