- Taylor Swift câștigă patru trofee la MTV European Music Awards 2024
- Sondaj CIRA: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, favoriți pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale
- Meridian strânge semnături pentru declanșare a unui conflict de muncă la Autoritatea Vamală
- Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj introduce o nouă taxă
- Primul satelit din lemn
Sondaj CIRA: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, favoriți pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Conform unui sondaj recent realizat de The Center for International Research and Analyses (CIRA) pentru Evenimentul Zilei, președintele PSD Marcel Ciolacu și liderul PNL Nicolae Ciucă sunt favoriți pentru a ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România. Sondajul, desfășurat între 1 și 6 noiembrie pe un eșantion de 1.150 de subiecți, arată o intenție de vot de 29% pentru Ciolacu și 19% pentru Ciucă.
Pe locul al treilea se situează liderul AUR, George Simion, care a obținut 17% din preferințele respondenților, fiind la doar două procente distanță de Nicolae Ciucă. Candidata USR Elena Lasconi ocupă locul al patrulea, cu 16% din intențiile de vot, în timp ce fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se află pe poziția a cincea, cu 9%. Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a obținut 5%, iar Kelemen Hunor, Ludovic Orban și independentul Călin Georgescu și-au împărțit ultimele poziții, cu câte 1%.
Comparativ cu sondajele anterioare, Marcel Ciolacu pare să-și fi consolidat poziția. În septembrie, CIRA estima că Ciolacu avea 25% din intențiile de vot, urmat de Ciucă cu 16% și Geoană cu 14%. Un alt sondaj recent al CURS, publicat pe 7 noiembrie, l-a plasat pe Ciolacu tot pe primul loc, cu 28%, urmat de Ciucă și Simion, la egalitate cu 17%.
Într-un sondaj Verifield prezentat de USR, Marcel Ciolacu a obținut 25,9%, urmat de George Simion cu 21,2% și Elena Lasconi cu 15,7%.
Sondajul CIRA indică și un interes mare pentru alegeri, 70% dintre respondenți declarând că vor participa la vot. Cu o marjă de eroare de +/-3% și ponderare după criterii educaționale, rezultatele sunt reprezentative pentru populația adultă din România, de 18 ani și peste.