- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Slovacia încetează ajutorul militar pentru Ucraina
Getting your Trinity Audio player ready...
|
A doua zi de la preluarea funcției, premierul pro-rus Robert Fico, a anunțat că Slovacia va înceta să mai furnizeze arme către Ucraina și că sprijinul acordat acestei țări va fi redus la “ajutor umanitar și civil”. Decizia sa, luată imediat după instalarea guvernului de coaliție cu un partid de extremă dreapta, marchează o schimbare semnificativă în politicile Slovaciei față de conflictul din Ucraina.
Fico a afirmat: “Considerăm ajutorul pentru Ucraina drept exclusiv umanitar și civil, și nu vom mai furniza arme Ucrainei.” Această declarație vine în concordanță cu promisiunile lui Fico din campania sa electorală, în care pledase pentru încetarea ajutorului militar pentru Ucraina, combaterea migrației ilegale și o politică externă independentă a Slovaciei față de influențele occidentale.
În replică, Kremlinul a reacționat la decizia Slovaciei, susținând că aceasta nu va avea un impact semnificativ asupra situației în Ucraina. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: “Contribuția Slovaciei la furnizarea de arme către Ucraina nu a fost în realitate semnificativă și, din acest motiv, această decizie nu va afecta în mod substanțial conflictul.”
Robert Fico, lider al partidului populist Smer-SD, a câștigat alegerile legislative în septembrie, susținând în mod deschis oprirea ajutorului militar pentru Ucraina și criticând sancțiunile impuse Rusiei. Această schimbare de direcție în politica externă a Slovaciei este urmărită cu atenție, deoarece țara este membră a NATO, iar această decizie ar putea avea implicări asupra relațiilor cu aliații săi occidentali.
Fico a arătat o simpatie pronunțată față de Rusia în trecut, exprimând opinii controversate cu privire la conflictul din Ucraina și la rolul Uniunii Sovietice în eliberarea Europei Centrală de sub dominația nazistă. Această poziție a noului premier ridică semne de întrebare cu privire la viitorul relațiilor Slovaciei cu aliații săi din NATO și Uniunea Europeană.