Situația fiscală a României se înrăutățește: Deficitul bugetar estimat să depășească 7% din PIB în 2024

Getting your Trinity Audio player ready...

Situația fiscală a României se va deteriora semnificativ în acest an electoral, cu un deficit bugetar estimat să depășească 7% din PIB, similar celui din al doilea an de pandemie. Aceste avertismente vin din partea UniCredit Bank, care subliniază că doar creșterile de taxe vor putea reduce deficitul bugetar în anul următor, relatează Profit.ro.

În primele cinci luni ale anului, deficitul bugetar a ajuns la 3,4% din PIB, în creștere față de 3,2% în primele patru luni. Guvernul PSD-PNL ar fi trebuit să reducă deficitul la 5% din PIB în acest an, comparativ cu 6,6% în 2023. Totuși, din cauza alegerilor parlamentare programate pentru finalul anului, există riscul ca deficitul bugetar să depășească 7% din PIB în 2024, dacă guvernul nu reduce cheltuielile sau nu face arierate, explică Dan Bucșa, economist șef pentru Europa Centrală și de Est la UniCredit Londra, și Anca Negrescu, senior economist UniCredit Bank România.

Campania electorală a împiedicat orice eforturi de îmbunătățire a colectării impozitelor, iar deficitul bugetar a crescut la 3,3% din PIB la sfârșitul lunii aprilie, depășind nivelul din timpul pandemiei de COVID-19. Execuția bugetului a fost slabă, cu cheltuieli mai mari decât cele planificate și venituri mai mici decât cele estimate, inclusiv din cauza scăderii impozitelor pe companiile energetice, în concordanță cu prețurile internaționale.

ING Bank estimează un deficit fiscal de 6,5% la sfârșitul anului, iar UniCredit avertizează asupra riscului de scădere a ratingului de țară în 2025-2026, dacă deficitul bugetar nu este corectat. Reducerea deficitului bugetar în 2025 va necesita creșteri de impozite, în ciuda negărilor premierului Marcel Ciolacu privind majorarea TVA-ului. Economiștii UniCredit se așteaptă la o creștere a cotei TVA și a accizelor, precum și a impozitelor pe proprietate și pe mărfuri.

Creșterea taxelor, împreună cu o indexare mai mică a pensiilor în anul următor, ar putea aduce deficitul bugetar în zona de 5% din PIB, dacă arieratele moștenite din acest an nu vor fi prea mari. Economia României va reacționa negativ la aceste creșteri de taxe. Pentru 2024, UniCredit prognozează o creștere economică de 2,4%, susținută de majorarea salariilor și a consumului, dar pentru 2025 se așteaptă la o încetinire a creșterii economice la 1,3%, cel mai redus nivel de după pandemie.