Sinodul Papei Francisc privind viitorul Bisericii Catolice a început la Roma

Getting your Trinity Audio player ready...

VATICAN, 4 octombrie – La Roma, sinodul Papei Francisc privind viitorul Bisericii Catolice a început miercuri, 4 octombrie, pe un fundalul multor diviziuni. Scenografia și organizarea primei zile a acestei reuniuni de episcopi și laici au fost concepute pentru a încuraja o mai mare horizontalitate în instituție.

Laici și clerici, membri ai adunării generale a “sinodului despre sinodalitate”, au mers în procesiune prin Piața Sfântul Petru și au ajuns împreună la slujba de deschidere a acestei mari reuniuni, care ar putea schimba viitorul Bisericii Catolice. Acesta a fost un simbol al poziției pe care laicii l-ar putea ocupa în Biserica Papei Francisc, pe care el și-o dorește să fie mai orizontală și mai puțin piramidală.

La solicitarea Papei, acești delegați sinodali vor discuta timp de patru săptămâni despre numeroasele probleme prezentate de credincioșii din întreaga lume, care au fost încurajați de pontif să-și exprime opinia despre modul în care instituția ar trebui să funcționeze. Guvernanța Bisericii, ordonarea bărbaților căsătoriți, locul femeilor și al laicilor, precum și gestionarea violențelor sexuale comise de membrii clerului sunt doar câteva dintre subiectele fierbinți care vor fi discutate în această primă adunare, care va fi urmată de o a doua în octombrie 2024.

Pentru prima dată, nu doar episcopii se vor reuni și vor vota rezoluțiile. Alături de ei se vor afla laici, inclusiv femei, care au defilat pe Piața Sfântul Petru. De asemenea, pentru prima dată, membrii adunării nu se vor reuni în locul obișnuit al sinoadelor, ci în imensa sală Paul VI, în cadrul Vaticanului. Aici, în loc de locurile obișnuite în formă de amfiteatru, laicii și clericii, organizați în grupuri lingvistice mici, s-au așezat în jurul unor mese rotunde, fără nicio ierarhie, simbolizând egalitatea și horizontalitatea dorite de Papa Francisc.