- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Simptomele răcelii pot fi de fapt COVID-19
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Medicul Cristian Oancea, în cadrul unei intervenții la Medika TV, a tras un semnal de alarmă cu privire la utilizarea antibioticelor la primele semne de răceală. El a subliniat faptul că simptomele ușoare pot fi cauzate de o subvariantă a tulpinii Omicron, SARS-CoV-2, care se manifestă similar cu o pneumonie virală ușoară. „Dacă avem simptome de răceală sau gripă, să nu ne aruncăm prima dată la antibiotice”, a subliniat Oancea, recomandând tratamentul simptomatic ca primă abordare.
Este dificil pentru oameni să distingă dacă au COVID-19 datorită altor simptome comune în această perioadă, cum ar fi alergiile. Totuși, medicul a îndemnat populația să evite colectivitățile și să poarte măști de protecție, mai ales dacă prezintă simptome.
În contextul evoluției pandemiei, Oancea a punctat că, pe lângă vaccinare, acum există și medicație care poate fi administrată. A reiterat importanța vaccinării, inclusiv a celei antigripale, precizând că aceasta trebuie făcută sezonier.
La întrebarea legată de capacitatea spitalului din Timișoara de a trata cazurile de COVID-19, medicul a răspuns că 92-93% dintre pacienții depistați cu SARS-CoV-2 sunt tratați ambulatoriu, foarte puțini necesitând internare.
Recomandări medicale:
1. Nu utilizați antibiotice la primele semne de răceală.
2. Fiți precauți și evitați aglomerările dacă prezentați simptome de răceală.
3. Vaccinarea, inclusiv cea antigripală, este esențială.
4. Persoanele diagnosticate cu COVID-19 în Timișoara sunt în marea lor majoritate tratate ambulatoriu.