- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Share Location: Rezistența Făgăraș
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Institutul de Cercetare Făgăraș anunță calendarul evenimentelor din cadrul proiectului „Share Location: Rezistența Făgăraș”, un demers care aduce în prim-plan viața femeilor care au luptat împotriva comunismului. Proiectul include o piesă de teatru documentar, dezbateri publice, o expoziție și mai multe ateliere pentru copii și tineri, vizând teme mai puțin explorate ale moștenirii comuniste în societatea contemporană: rolul femeilor în lupta de rezistență, memoria colectivă, trauma transgenerațională și procesul de vindecare.
Obiectivul proiectului este de a deveni un spațiu mobil al memoriei, o punte între generația care a trăit comunismul și cea care trăiește consecințele lui, un laborator itinerant care invită toate categoriile de vârstă la un dialog despre moștenirea istoriei recente.
Premiera spectacolului de teatru documentar Share Location: Rezistența Făgăraș va avea loc pe 13 iunie (joi), de sărbătoarea Înălțării/Ziua Eroilor, la Crama Cetății Făgăraș. Spectacolul va fi jucat ulterior în următoarele locații:
– Sâmbătă, 15 iunie – #Garaj30, Mândra
– Vineri, 21 iunie – Șura Culturală Gușterița, Sibiu
– Sâmbătă, 20 iulie – Teatrul Bis, Sibiu
– Vineri, 26 iulie – Recea
– Duminică, 28 iulie – Șona
– Vineri, 23 august – Memorialul Închisoarea Pitești
– Duminică, 25 august – Muzeul de Artă Casa Simian, Râmnicu Vâlcea
Proiectul este coordonat de Ioana Hașu-Georgiev, cercetătoare a trecutului recent: „Sunt mulți ani de când încerc să prezint, sub diverse forme, tema istoriei comunismului în România și în particular cea a rezistenței anticomuniste. Este prima oară când m-am gândit la un produs la intersecția a două domenii: Teatru și Istorie. Spectacolul este conturat în jurul femeilor rezistenței, fără de care mișcarea armată împotriva comunismului ar fi avut altă soartă. Share location este despre ele și despre noi, despre urmele comunismului dincolo de granițele Țării Făgărașului”.
Echipa spectacolului documentar:
– Rada Constantinov, actriță
– László Vadas, text și regie
– Mihaela Popescu, scenograf
– Ionuț Marinache, light/sound designer
– Ioana Hașu-Georgiev, documentare
Repetițiile au început la Coolturada, un spațiu alternativ pentru artă, dezbateri și reflecție deschis anul acesta la Sibiu de actrița Rada Constantinov.
Atelierele pentru copii – Țara Bunicilor – sunt un dialog de explorare bazat pe jocuri de rol, experimente, materiale audio și video, poze vechi sau documente din arhive, întorcându-se în timp pentru a descoperi viața bunicilor și străbunicilor.
Primele două ateliere pilot au avut loc în aprilie la Școala Gimnazială Mândra, jud. Brașov și la Școala Andreiană, Sibiu. Urmează alte patru ateliere care vor însoți spectacolul de teatru.
Proiectul este dedicat memoriei Eugeniei Comanici și sutelor de femei din Țara Făgărașului care și-au riscat viața pentru valorile în care credeau.
Parteneri: Coolturada, Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat, Casa de Cultură Făgăraș, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, Asociația Sătească Șona Noastră, Mândra Project (Muzeul de Pânze și Povești, Mândra Chic), Memorialul Închisoarea Pitești, Muzeul Comunismului pentru Copii, Șura Culturală Gușterița, Teatrul Bis Sibiu, Fundația Comunitară Vâlcea, Muzeul Județean Vâlcea
Parteneri media: Radio Clasic FM