- Un român din Cluj este bucătar-șef la domeniul lui Donald Trump
- PNL anunță o comisie parlamentară de anchetă în scandalul Nordis
- Trei persoane inculpate în cazul morții fostului membru One Direction, Liam Payne
- Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, călăuzele sufletelor spre Rai, celebrați astăzi în toată România
- Ministrul Digitalizării anunță măsuri dure împotriva rețelelor de conturi false ce promovează candidați
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, călăuzele sufletelor spre Rai, celebrați astăzi în toată România
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Astăzi, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, cinstiți în tradiția creștină ca liderii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor pe drumul spre Rai. Aceasta este o zi de mare însemnătate, încărcată de tradiții și obiceiuri populare, prin care românii își exprimă respectul pentru cei doi arhangheli, dar și pentru cei adormiți, prin marea pomenire a morților din familie.
Conform tradiției creștine, Arhanghelul Mihail este conducătorul oștilor cerești și luptător împotriva răului, fiind cunoscut în folclorul religios românesc drept un protector al bolnavilor și un paznic la hotarul dintre viață și moarte. Arhanghelul Gavril este mesagerul divin, cel care a vestit-o pe Fecioara Maria că va naște pe Mântuitorul Iisus și, conform tradiției, și-a îndeplinit misiunea de mesager divin aducând, de asemenea, vestea nașterii Maicii Domnului drepților Ioachim și Ana.
Ziua de 8 noiembrie, cunoscută și sub numele de „Vara Arhanghelilor”, are o tradiție aparte în calendarul popular românesc, unde sărbătoarea este extinsă pe durata a trei zile – 8, 9 și 10 noiembrie – denumite simbolic Capul, Mijlocul și Coada Arhanghelului. Aceste zile sunt dedicate atât pomenirii celor adormiți, cât și protecției casei și familiei. În tradițiile din Bucovina, Sfinții Arhangheli sunt considerați păzitori ai oamenilor, de la naștere până la moarte, iar în unele regiuni din țară, arhanghelii sunt cinstiți ca patroni ai oilor, fiind practicat un obicei specific de aruncare a unei turte de porumb în târla oilor, simbolizând norocul pentru sezonul următor.
Un alt obicei cu semnificație deosebită este aprinderea lumânărilor pentru cei plecați dintre noi și pentru cei care au murit fără lumânare sau în circumstanțe tragice. Ofrandele date de pomană în această perioadă sunt cunoscute sub denumirea de „Moșii de Arhangheli”.
Ziua Sfinților Mihail și Gavril este o zi de odihnă, fiind interzisă munca, conform credinței populare, iar nesocotirea acestei tradiții ar putea aduce suferințe înainte de moarte, avertizează tradiția populară. De asemenea, între 8 noiembrie și Crăciun, se așteaptă să mai fie două până la patru zile senine și călduroase, cunoscute sub numele de „Vara iernii”.