- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Sezonul România-Franță 2019
Zilele trecute ( vineri 16 Noimebrie), a fost lansat, pentru presă, în Salonul Byzantin al Ambasadei Române din Paris: Sezonul România-Franță 2019, manifestare de mare anvergură, inedită, care se va deschide festiv pe 27 Noiembrie pentru a dura până pe 14 Iulie, atât în Franța cât și în România.Printre ziariști si oficialități : Léna MURGU.
Incă de la intrare, afișul Sezonului România-Franța 2019 dă tonul, cu deviza : « Uitați clișeele». Adică ideile preconcepute. Aluzie la ceea ce-și imaginează majoritatea francezilor despre România. Si, în primul rând : Dracula. Pe afiș, Dracula, cu un clonț alb, fața verde, o ține de umeri pe Edith Piaf. Sub această imagine, leit-motivul unei operațiuni grandioase : Europa, creația, inovația, dialogul, descoperirile, diversitatea, tinerețea, surpriza. Si, îndemnul : « Trăiți în ritmul României ». In sală : circa o sută de ziariști francezi și oficialități (organizatori, meceni, sponsori, parteneri media), oficialități în frunte cu Excelența sa, Dl. Ambasador, Luca Niculescu. In franceza sa elegantă, fără accent, domnia sa a amintit de originea ideii acestui sezon : ea a fost exprimată, prima oară, de preș Iohannis, în 2015 venit la Paris după atentatul împotriva publicației « Charlie Hebdo », ideie concretizată cu prilejul vizitei la București a preș. Franței, Emmanuel Macron, în august 2017. Luca Niculescu a subliniat că deschiderea festivă a acestui Sezon franco-român, pe 27 noiembrie, are loc cu câteva zile doar înaintea Sărbătorii Naționale a României (1 decembrie) când se celebrează de-asemeni, CENTENARUL României Mari, și cu circa o lună înaintea preluării de către România, a președinției Consiliului Europei, pe 1 Ianuarie.
Ceilalți vorbitori – mai ales – comisarii manifestării, francez si român : Jean-Jacques GARNIER și Andrei Țărnea – au scos in evidență ceea ce stă, de fapt, la baza ideii acestei operatiuni grandioase, si anume : originea latină comună, relațiile istorice româno-franceze, tradiția industrială ( Renault/Dacia), francofonia, fraternitatea dintre cele două țări, chiar dacă n’au frontieră comună ; au – însă – o cultură reciproc îmbogățită, cum vor demonstra expozițiile : « Francezi care au imbogățit cultura română » și « Români care au imbogățit cultura franceză ». I-au citat pe : Brâncusi, Cioran, Mircea Eliade, Anna de Noailles, George Enescu, Vladimir Cosma, Eugen Ionescu, Elvira Popescu, Ilie Nastase și atâția alții. Un atuu major, au spus ei : importanța României ca PIVOT european, cu o creștere economică de 7% anul trecut. Si, aureola Bucureștiului de dinainte de război : « Micul Paris al Balkanilor ».
In program (țineți-vă bine !) : peste 600 de manifestări, în ambele țări, din toate domeniile : arte plastice, artele scenei – teatru, dans, muzică (clasică, folclorică si jazz ), educație, știință, cercetare, gastronomie, vinuri. Un program absolut excepțional, ilustrat cu scurte filme documentare, inedite și ele, ca să-i stimuleze pe francezi să cunoască mai bine România. Cât despre vinrui … vinul românesc a curs din belșug la gustarea delicioasă oferită de ambassadă la sârșit, de unde n’au lipsit … tradiționalele sarmale atât de apetisante. (« Premieră mondială « pentru francezi).