- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Semnalul radio misterios care se repetă la fiecare 16 zile vine dintr-o altă galaxie
Oamenii de știință au descoperit că semnalul radio care ajunge pe Pământ și se repetă la intervale regulate vine dintr-o altă galaxie.
Potrivit unui nou studiu, un nou semnal radio, care vine de la 500 de milioane de ani lumină, se repetă la un anumit număr zile. Cercetătorii au numit semnalul FRB 180916.J0158+65 și au ajuns la concluzia că urmărește un model exact: la fiecare 16.35 zile, emite semnale în fiecare oră, timp de patru zile. După aceea, rămâne tăcut pentru următoarele 12 zile și o ia apoi de la început.
Cercetătorii au reușit să identifice de unde provine semnalul radio. Au ajuns la concluzia că vine dintr-o galaxie cunoscută sub numele de SDSS, care se află la jumătate de miliard ani-lumină față de planeta noastră. De asemenea, este important de luat în considerare că acesta reprezintă cel mai apropiat semnal radio de acest tip detectat de pe Pământ.
Ce provoacă semnalul radio?
Dacă primul gând care-ți trece prin cap are legătură cu viața extraterestră, nu-l lua în considerare. Cu toate că oamenii de știință nu știu încă despre ce este vorba, aceștia au câteva teorii, însă niciuna nu are legătură cu viața extraterestră.
Cercetătorii iau în considerare faptul că ritmul semnalului ar putea fi modulat de lucrurile care îl înconjoară. Dacă sursa semnalului orbitează în jurul unui obiect compact, precum o gaură neagră, atunci acesta ar trimite semnale către Pământ la anumite puncte din perioada sa orbitală. Acesta ar fi motivul pentru care semnalul radio ajunge pe planeta noastră odată la 16 zile.
Pe de altă parte, cercetătorii cred că e posibil să fie vorba despre un sistem binar de stele, alcătuit dintr-o stea masivă cu un nucleu extrem de dens și o stea neutronică. În acest caz, steaua neutronică ar emite rafale radio, dar semnalele respective ar fi eclipsate periodic de vânturi opace care sunt datorate gigantului său însoțitor.