- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Șefii PSD, mesaje de dragoste pentru Pro România la convenția partidului lui Ponta
Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a participat, duminică, la Convenția Anuală a partidului condus de Victor Ponta, care are loc începând cu ora 12:00, la Palatul Parlamentului. Ciolacu a venit la o oră după ce convenția a început și s-a așezat lângă Gabriela Firea, prezentă de asemenea la evenimentul PRO România.
Primul invitat care a urcat pe scenă a fost Mircea Diaconu, care a vorbit despre nevoia de regenerare a pădurilor, iar lui i-au urmat Călin Popescu Tăriceanu, Gabriela Firea, secretarul general al DEMOS și alții.
Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre nevoia de luptă a celor două partide, ALDE și PRO România, împotriva ”hegemoniei partidelor mari” și a anunțat că ”vin vremuri grele” pentru partidele mici, după ”blatul pe față” dintre PSD și PNL.
Gabriela Firea a avut un discurs foarte călduros la adresa lui Victor Ponta, numindu-l ”cel mai bun premier al României” și a propus aproape fără echivoc o alianță PSD-PRO România care să o susțină la alegerile locale din 2020. Victor Ponta i-a răspuns afirmativ la propunere, printr-un contraexemplu, cel al candidatului PRO România pentru Primăria Timișoara, proaspăt ieșit din PSD. În timpul discursului său, Firea a făcut aluzii de mai multe ori la o eventuală excludere din PSD, după ce aceasta și-a exprimat susținerea fățișă pentru fostul premier.
Între două discursuri, în sală a apărut Marcel Ciolacu, a cărui prezență a fost semnalată chiar de Victor Ponta care a ironizat momentul spunând că ”era să leșine” când l-a văzut pe liderul interimar al PSD.
Marcel Ciolacu le-a spus membrilor PRO România din primul rând al sălii că îi amintesc de un moment din copilărie: ”Când eram copii și mama ne spunea: Hai, treceți odată acasă!”. Liderul interimar al PSD a subliniat că ”au trecut vremurile când nici nu puteai să vorbești în PSD, că erai considerat trădător”.
Ce mesaje au transmis Diaconu, Tăriceanu și Firea, principalii invitați ai lui Victor Ponta la Convenția PRO România
Mircea Diaconu a fost primul invitat pe scenă de Victor Ponta. Fostul candidat la președinție, susținut de PRO România și ALDE, a declarat că alegerile trebuiau văzute ca un ”echilibrul al polemicii politice”:
- ”Din fericire, doar trei partide au înțeles acest lucru deocamdată. Dacă marile partide ar înțelege acest lucru, ar exista mai puține războaie”.
- Mircea Diaconu a mai vorbit despre salvarea pădurilor românești: ”Subiectul se citește vindicativ, hoții au făcut! Nu, eu propun pur și simplu un tratament de regenerare a pădurilor.
- ”Ceea ce propun societății în acest fel, pacifist, este un efort de regenerare a pădurilor, înseamnă problema deschisă de înaintașii noștri între cele două războaie apropos de deșertificare României. De-atunci sunt planuri făcute, proiecte de tratament, trebuie să facem acest efort la nivel național”.
- ”Trebuie să exploatăm acest subiect, cu tot ce înseamnă el. Omul nu poate fi scos din munți, păduri, sunt oameni care locuiesc acolo (…) România intră în infrigement, iată presiunea deja existentă”.
Lui Mircea Diaconu i-a urmat pe scenă Călin Popescu Tăriceanu, căruia Victor Ponta i-a spus că ”atunci când au mers împreună, le-a mers cel mai bine”. Tăriceanu și-a început discursul adresându-i-se liderului PRO România cu ”Dragă Victor”:
- Suntem, într-adevăr două partide tinere, nici ALDE nu e un partid bătrân, care încearcă să își găsească locul pe scena politică românească. Aparent, suntem pe poziții politice diferite, un partid social-democrat și unul liberal. Dar, în fapt, Guvernul Victor Ponta a adoptat multe soluții liberale în economie.
- Ne apropie lupta împotriva hegemoniei partidelor mari care fac orice să ne înlăture (…).
- După ce am asistat la blatul vizibil dintre cele două mari partide la prezidențiale, am văzut șarada cu alegerea primarilor în două tururi.
- Au sacrificat alegerea în două tururi pentru a impune anticipatele, un nou blat între cele două partide mari. Nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase.
- A venit și ordonanța care legitimează turismul electoral și care reduce șansele noastre de a avea reprezentanți în comisiile electorale. Doamna Dăncilă a încercat să își pune tocul de la pantoful ei fin pe creștetul nostru.
- Apoi a urmat domnul Orban. Vă urez să vă țineți tari. Suntem aici să găsim soluții și să nu participăm la parodii, ci la alegeri locale corecte (…) ALDE nu va merge pe fenta cu anticipatele, pentru că nu le înțelegem rostul.
- Ce nu poate face guvernul astăzi și ar putea să facă după anticipate? I-a pus cineva vreo piedică? Scopul este de a păcăli românii pentru ca apoi să vină cu un program de austeritate.
- Pare să dorească cu orice preț să țină România la coada Uniunii Europene, să fie în continuare o piață de muncă ieftină, să fie un furnizor de forță de muncă pentru țările din Vest și să continuăm să fim YES-mani”.
- (referitor la soarta PRO România și ALDE): Pregătiți-vă pentru că vor fi vremuri grele și, înainte să ne fie bine, ne va fi probabil rău. Vă urez succes.
Celor doi le-a urmat Gabriela Firea, pe care Victor Ponta a prezentat-o amintind că a votat-o în anul 2016 pentru că a crezut că este o șansă de a schimba și reforma Bucureștiului: ”Gabi știe cel mai bine că, din cauza geloziei lui Liviu Dragnea de a nu-i lua fața, au ratat o mare șansă”, a spus Victor Ponta menționând că ”nu este mulțumit ca bucureștean” pentru cum arată capitala.
Gabriela Firea și-a început discursul spunând că speră să nu fie dată afară din partid, ca pe vremuri, atunci când dacă îndrăzneai să spui ce gândești ”erai chemat la o ședință, după roluri și scenarii bine stabilite”. Victor Ponta a continuat, râzând: ”Ți-ar conveni să te dea afară din PSD, că mai câștigi niște voturi”. Firea și-a început discursul adresându-i-se lui Ponta cu sintagma ”Colegul nostru Victor”:
- Am acceptat din prima secundă invitația colegului nostru Victor pentru că a fost premierul cel mai performant pe care l-a avut România în ultimii ani și nu trebuie să ne fie rușine să spunem, să recunoaștem unde am greșit și de ce am schimbat trei premieri în trei ani și de ce nu am ales un premier ca Victor Ponta.
- Dacă nici acum nu sunt dată afară din partid, înseamnă că s-a schimbat PSD.
- Doar premierul Victor Ponta a înțeles ce înseamnă sistemul de termoficare.
- Uitându-mă în sală, împreună, PSD, PRO România și ALDE putem să facem nu unul, ci trei guverne mai performante decât cel actual, demis pentru incompetență și impostură.
- Nu contează mărimea partidului, ci dacă este condus bine sau rău, discreționar sau democratic. Fac parte dintr-un partid mare… Mai fac parte? S-a dat ceva la știri?
- Adevărata trădare este cea față de oameni, când uiți cine te-a trimis la primărie, în Guvern, în Parlament.
- Proiectul nostru comun este București, care a fost condus 30 de ani de PNȚ, PDL și PNL, iar noi ne chinuim să reparăm ce au greșit ei 30 de ani. Ne-a fost foarte greu, dar nu a fost imposibil.
- Îi mulțumesc lui Victor Ponta pentru faptul că are viziune, așa cum acum câțiva ani a întins o mână bucureștenilor și ne-a susținut, sunt convinsă că și acum va înțelege că doar noi vom reuși să modernizăm Bucureștiul. București are nevoie să mergem împreună, pe același drum.
- Noi putem să mergem fiecare pe drumul lui, pe drumuri paralele, dar cine va câștiga? Impostura, cinicii, penalii, penibilii, că sunt la ei. Și avem de ales între următoarele două: Ori pierdem separat, individual. Ori câștigăm împreună. Sper să fiți cât mai mulți din această sală de acord cu mine.
Victor Ponta a spus, după plecarea primarului Capitalei de pe scenă, că se va lăsa inspirat de mesajul ei, povestind că și-a exprimat sprijinul pentru medicul Craina în bătălia pentru Primăria Timișoara: ”Acolo m-am întâlnit cu colegii de la PSD care mi-au spus că nu e bun medicul Craina, așa că mi-am dat seama că e foarte bun. Apoi, colegii din PSD mi-au spus că e foarte bun și îl vor susține și ei. Așa că sunt multe locuri unde putem pierde separat sau putem câștiga împreună”, a mai declarat Victor Ponta.
Al patrulea invitat a fost Claudiu Crăciun, secretarul general al DEMOS, un partid de stânga, care a condus manifestații împotriva lui Victor Ponta pe vremea când acesta era premier: ”Am făcut parte din niște manifestații împotriva premierului Ponta pentru că sarcina noastră principală este să menținem puterea sub control”, și-a început Claudiu Crăciun discursul.
Acesta a atacat vehement partidele și doctrina de dreapta, spunând că acestea vor să ne lase ”în voia pieței libere și a sistemului privat”: ”Milioane de oameni suferă dacă se privatizează sănătatea, dacă se demantelează sistemul public de pensii. Statul social este cel care ne protejează pe toți”, a fost una dintre remarcile liderului DEMOS.
DEMOS este unul dintre partidele care nu au reușit să strângă numărul de semnături necesare pentru a candida la alegerile din europarlamentare și prezidențiale.
Alți invitați au mai fost Alex Coita, fost consilier onorific al Vioricăi Dăncilă, și Daniel Ionașcu, președintele Partidului Puterii Umaniste din România, susținut de Dan Voiculescu.
Marcel Ciolacu a subliniat că au trecut vremurile în care ”la PSD abia puteai să vorbești” și a făcut apel la revenirea PRO România în matca PSD:
- Eu zic că deja au venit vremuri mai bune pentru PSD, cu tot efortul pe care încerc să îl fac împreună cu colegii mei, pentru normalitate, fără excluderi și suspendări. Dragi colegi, împreună suntem toți de stânga, fără să deranjez pe nimeni eu sunt PSD-ist, nu mi-e rușine să o spun, și voi rămâne un PSD-ist, indiferent de ce s-a întâmplat în interiorul partidului în ultimii ani.
- Cred în capacitatea partidului de a se reconstrui și reforma.
- Situația nu este una tocmai fericită, nici pentru PSD și nici pentru PRO România. Mi-aș dori să vorbesc despre reforma din PRO România, dar abia v-ați întâlnit și sunteți la început de drum.
- Către presă: Nu a existat o tensiune, dacă să vin sau nu la Convenția PRO România. Îmi cer scuze pentru întârziere, organizam o deplasare pentru mâine.
- Văd în primul rând colegi, prieteni și îmi vin în minte vorbele mamei mele care, când eram copii, ne spunea: ”Hai, treceți odată acasă!”
- Acum mai bine de un an de zile, nici nu puteam să vorbim pentru că dacă vorbeam. CEx era instrumentul și lucrurile erau ca și rezolvate. Am depășit aceste lucruri. Nu am nicio problemă să spun că Victor Ponta a fost un premier bun, ca și doamna Corina Crețu care a fost un comisar foarte bun. Ambii de la PSD.
- Și Mihai Tudose a fost un prim-ministru bun (în sală se aud nemulțumiri, n.red.). Vă înțeleg, ați muncit pentru ca Mihai Tudose să ajungă europarlamentar. Și eu am muncit pentru ca doamna Corina Crețu să ajungă comisar. Astea sunt situațiile pe care trebuie să le acceptăm.
- Eu nu țin ură. Nici domnul Victor Ponta nu e un om care ține ură, este un om cerebral. România se află într-un moment greu.
- PSD, ori de câte ori i s-a cântat Prohodul a ieșit mai întărit. Decizia o să vă aparțină dumneavoastră, luați-o după ce vorbiți și cu vecinii, și cu prietenii. Lăsați ura, lăsați apa să treacă și haideți să vedem interesul românilor și interesul național, nu al lui Gabi Oprea, ci realul interes. Să scăpăm odată de această dreaptă iresponsabilă.