- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Scriitorii deplâng moartea lui Mircea Ţuglea: „A fost un uriaş prietenos“
Colegii de breaslă, scriitorii şi critici literari, deplâng moartea lui Mircea Ţuglea, care a murit, sâmbătă, înecat, la Constanţa, la vârsta de 43 de ani. A fost redactor şef al Revistei Tomis, asistent universitar doctor la Universitatea Ovidius din Constanţa şi lector de limba română la o universitatea din Bulgaria.
Mircea Ţuglea, care a murit sâmbătă, la 43 de ani, era un expert al limbajului poetic celanian şi unul din cei mai importanţi specialişti în opera lui Paul Celan din România. Moartea sa i-a consternat pe colegii de breaslă, care îndureraţi şi-au manifestat regretul şi au postat mesaje de condoleanţe.
„Criticul Mircea Ţuglea, colegul nostru, nu mai e. A murit înecat azi, în mare, lîngă plaja Modern din Constanţa. Sînt îngrozit şi consternat. Dumnezeu să-l odihnească în pace…“, a scris, pe pagina sa de Facebook, criticul Paul Cernat.
La rândul său, Lucian Dan Teodorovici a povestit: „În primăvară, când ne-am întânit în Iaşi, am vorbit despre posibilitatea publicării cărţii sale la Polirom. „Grazia”. Apoi, a trimis cartea. A aşteptat cu emoţie răspunsul. De-atunci, a scris şi a rescris, febril, pasaje. Şi ştiu că emoţiile îi erau şi mai mari acum, căci se apropia apariţia. Alaltăieri, a trimis la editură ultimele corecturi. Ultimele. Urma, de-acum, doar bucuria. Însă, din nefericire, de ieri Mircea Tuglea nu mai stă în nici un fel de aşteptare. Dumnezeu să-l odihnească."
Mircea Ţuglea s-a născut la 14 aprilie 1974 in Tecuci. A fost fiul lui Petre Ţuglea şi al Ioanei Ţuglea (n. Leonte). După absolvirea Liceului “G. Călinescu” din Constanţa (1992), a urmat cursurile Facultăţii de Litere a Universităţii “Ovidius” din acelaşi oraş, absolvită in 1996. Şi-a inceput activitatea literară în cadrul facultăţii la “Cenaclul de marţi” coordonat de criticul şi profesorul Marin Mincu. A debutat publicistic cu poeme în revista “Păi” a liceului “G. Călinescu” (la care era redactor). Debutul editorial a avut loc cu volumul Proezia (Ed. Pontica, 1996). Colaborează la revistele: “Convorbiri literare”, “Poesis”, “Vatra”, “Paradigma”, “Contemporanul. Ideea europeană”, “Viaţa Românească”, “Tomis” s.a. A fost fondatorul mai multor cenacluri literare, dintre care le amintim pe cele mai importante: Cenaclul de Marţi şi Pătratul literar. A fost profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” din Constanţa (1998-2006).
Citeste mai mult: adev.ro/ouzddf