- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Scriitoarea Svetlana Alexievici, apărată de ambasadorii europeni
Scriitoarea Svetlana Alexievici, ultimul membru al Consiliului de Coordonare al opoziţiei din Belarus care nu a fost arestat sau nu a fugit din țară, a ținut prima pagină a presei internaționale miercuri, după ce ambasadorii din mai multe state UE, printre care și România, au mers la ea acasă pentru a împiedica reținerea sa.
Laureată cu Premiul Nobel pentru literatură în 2015, Svetlana Alexievici este autoarea volumului de nonficțiune ”Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supraviețuitorilor”, care a constituit o sursă majoră de inspirație pentru creatorii mini-serialului Cernobîl realizat de HBO.
La data producerii catastrofei nucleare de la centrala Cernobîl, pe 26 aprilie 1986, Svetlana Aleksievici lucra ca jurnalistă la Minsk. Timp de aproape două decenii, Aleksievici a intervievat peste 500 de martori ai dezastrului de la Cernobîl, inclusiv pompieri, fizicieni și politicieni, potrivit ReporterGlobal.
Interzisă în Belarus după momentul apariției, cartea i-a adus Svetlanei Aleksievici mai multe premii prestigioase, printre care Premiul Andrei Sinyavsky (1997) și National Book Critics Circle Award 2005 pentru nonficţiune, propulsând-o pe scriitoarea belarusă în primplanul literaturii occidentale.
În volumul său despre Cernobîl, Svetlana Aleksievici introduce în corpusul de mărturii și un „autointerviu”, în care rememorează propria ei natură de martoră a dramei umanitare din 1986, locuind în una dintre cele mai afectate republici din Uniunea Sovietică de norul radioactiv declanșat după explozia reactorului 4.
Când realizatorii miniserialului au contactat-o pentru a-i cere colaborarea, Svetlana Aleksievici nu a fost deloc convinsă. ”Eram neîncrezătoare, i-am spus agentei mele că va fi încă un film ca multe altele”, spunea ea pentru Europa Liberă.
După ce a văzut însă filmul, scriitoarea a fost convinsă. ”M-a impresionat cu adevărat. E un film foarte puternic. Realizarea sa din punct de vedere estetic a atins conștiința modernă. A schimbat radical percepția în Belarus despre catastrofa de la Cernobîl, o catastrofă care a afectat și țara mea. În special tinerii din Belarus au fost atinși de acest film. Nu întâmplător: regizorul Johan Renck este suedez, iar în conștiința suedeză există o mare atenție la mediu”, a spus Svetlana Aleksievici pentru Europa Liberă.