Sărbătoarea Sfintei Parascheva

Getting your Trinity Audio player ready...

În fiecare an, pe 14 octombrie, România sărbătorește Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, una dintre cele mai îndrăgite sfinte ale creștinismului ortodox. Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar moaștele sale, care se află în Catedrala Mitropolitană din Iași, atrag mii de pelerini din întreaga țară și din străinătate.

Istoria și viața Sfintei Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, într-o familie creștină din satul Epivat, aflat pe țărmul Mării Marmara, în Tracia (astăzi în Turcia). De la o vârstă fragedă, Parascheva a fost atrasă de viața monahală, dedicându-se postului, rugăciunii și ajutorării celor nevoiași. După ce și-a petrecut o mare parte din viață în mănăstiri din Țara Sfântă, s-a întors în satul natal, unde și-a continuat viața de asceză până la trecerea la Domnul. După moarte, trupul său a rămas neputrezit, iar moaștele sale au fost mutate în diferite locuri, ajungând în final la Iași în anul 1641, la inițiativa domnitorului Vasile Lupu.

Pelerinajul la Iași: O Tradiție de Suflet

Pelerinajul de la Iași, organizat cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva, este unul dintre cele mai mari și importante din România. În zilele din preajma sărbătorii, mii de credincioși vin să se închine la racla cu moaștele Sfintei, cerându-i ajutorul și mijlocirea pentru sănătate, binecuvântare și alinarea suferințelor. Pentru mulți, acest pelerinaj este o experiență de profundă încărcătură spirituală, care le întărește credința și le oferă speranță.

În timpul evenimentului, Iașiul devine un centru de pelerinaj, iar Catedrala Mitropolitană se transformă într-un loc de rugăciune continuă. Procesiunea cu moaștele Sfintei, organizată de obicei în seara de 13 octombrie, este un moment deosebit de emoționant, la care participă preoți, călugări și mii de credincioși.

Tradiții și Obiceiuri de Sfânta Parascheva

Sărbătoarea Sfintei Parascheva este însoțită de numeroase obiceiuri și tradiții populare. În multe regiuni ale țării, credincioșii aprind lumânări și tămâie, se roagă pentru sănătatea lor și a celor dragi și împart ofrande pentru sufletele celor adormiți. Totodată, se spune că vremea din ziua de 14 octombrie ar putea prevesti cum va fi iarna care urmează.

Pentru cei care nu pot ajunge la Iași, participarea la slujbele de la bisericile din localitatea lor și aprinderea unei lumânări în fața icoanei Sfintei Parascheva sunt modalități de a se apropia de spiritul acestei sărbători.

Importanța Sfintei Parascheva în Ortodoxie

Sfânta Parascheva este considerată un simbol al milosteniei, al curajului în fața greutăților și al purității sufletești. Poveștile despre minunile realizate prin rugăciunile adresate ei sunt numeroase, iar cultul său este unul dintre cele mai răspândite în țările ortodoxe din Balcani. De aceea, pentru mulți români, sărbătoarea Sfintei Parascheva reprezintă un prilej de reînnoire spirituală și de întărire a legăturii cu credința strămoșească.

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva rămâne un moment de mare însemnătate pentru comunitatea ortodoxă din România. Prin pelerinajul de la Iași, tradițiile și rugăciunile închinate Sfintei, această zi aduce împreună mii de suflete în căutarea credinței, speranței și iubirii divine, păstrând vie o tradiție ce datează de secole.