- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Sărbătoare la Teatrul Naţional din Iaşi: 200 de ani de la prima reprezentaţie a unei piese de teatru în limba română
Pe 16 decembrie, la ora 19.00, spectacolul Teatru 200 deschide marea sărbătoare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, un omagiu adus celor 200 de ani de la prima reprezentaţie a unei piese de teatru in limba română, 175 de stagiuni naţionale, 120 de ani de la inaugurarea clădirii şi 140 de ani de la înfiinţarea primului teatru evreiesc în România, la Iaşi.
Un spectacol, Teatru 200, în regia lui Cristian Hadji – Culea, în care, pe scena Sălii Mari, într-un decor de excepţie creat de Dragoş Buhagiar, vor trece prin faţa publicului toţi actorii trupei, reînviind cele mai reprezentative momente din marile spectacole ale ultimelor stagiuni ale Teatrului. Alături de aceste scene, prima piesă în limba română, Mirtil şi Hloe de Gheorghe Asachi (montare – Irina Popescu Boieru, distribuţie – Beatrice Teişanu, Alexandru Torboli). Inaintea evenimentului din Sala Mare, faţada Teatrului va prinde viaţă într-un moment de video mapping (concept – Andrei Cozlac) care poartă publicul prin întreaga istorie a Naţionalului ieşean. În foaier, un semnal editorial – „Vârstele scenei”, două volume semnate de criticul de teatru Ştefan Oprea şi apărute la Editura Junimea.
Albumul aniversar Teatru 200, editat de Naţionalul ieşean şi lansat cu această ocazie, oferă publicului informaţii cu valoare istorică şi mărturii de suflet ale personalităţilor care au avut şi au destinele împletite cu vârstele teatrului, potrivit unui comunicat de presă al teatrului.