- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
- Garduri solare, nouă inovație pentru producția de energie verde
- Dacia demarează un program de concedieri voluntare
- Ordinea internațională amenințată la un nivel nemaiîntâlnit de la Războiul Rece
Săptămâna sunetului începe azi
Vineri, 15 februarie 2019 se deschide, la Institutul Goethe din București, cea de-a patra ediție a Săptămânii Sunetului organizată de Asociația Jumătatea plină. Publicul este invitat la o nouă serie de întâlniri și evenimente dedicate sunetului în creația culturală (scriitura sonoră, muzica, radio, cinema), mediul sonor (acustica spațiilor, sunetele orașului, noxele sonore) și sănătatea auditivă (excesele sonore, nivelul sonor al concertelor, prevenție).
Creată în Franța în urmă cu 15 ani, Săptămâna Sunetului (La Semaine du Son) există astăzi în zeci de orașe din lume, Bucureștiul fiind primul oraș din Europa centrală și de Est care a aderat la Principiile Săptămânii Sunetului cu scopul de a deschide dialogul despre sunet în complexitatea perspectivelor contemporane, a preocupărilor ecologice, a dezvoltării socio-culturale și a creației artistice.
În centrul activităților Săptămânii Sunetului din acest an se află orașul și sunetele sale. Tema Urban Sound Art / Artă sonoră în spațiul public este dezvoltată și prezentată într-o serie de evenimente organizate de Institutul Goethe. Deschiderea oficială a Săptămânii Sunetului are loc în 15 februarie, de la ora 19.00, cu ocazia vernisajului expoziției Urban Sound Art, în prezența curatorului Carsten Seiffarth din Berlin.
Produsă de Fundația Beethoven pentru Artă și Cultură a orașului Bonn, expoziția prezintă aproape un deceniu de creație și cercetare artistică a artei sonore în spațiul public în cadrul proiectului bonn hoeren. Acest proiect unic pe plan internațional investighează în permanență condițiile acustice și contextele sonore care caracterizează spațiile urbane moderne. Instalațiile de sunet documentate în expoziția retrospectivă prezintă o selecție dintre cele mai ample proiecte și oferă o imagine de ansamblu asupra diverselor moduri în care este abordată arta sonoră în spațiile urbane.