- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
- Cum să reduci năpârlirea excesivă a animalelor de companie
- Festivalul Internațional de Poezie București – Ediția a XIV-a începe cu o conferință despre limba română susținută de Marco Lucchesi
- Guvernul menține sprijinul pentru pensionari
Săptămâna Modei de la Londra sărbătorește 40 de ani în ciuda recesiunii din Marea Britanie
Getting your Trinity Audio player ready...
|
La doar câteva ore după ce Caroline Rush, directorul executiv al Consiliului Britanic al Modei, a deschis piața de valori din Paternoster Square pentru a marca începutul celebrării a 40 de ani de la Săptămâna Modei de la Londra, Downing Street a confirmat că Regatul Unit a intrat în recesiune. Această veste nu reprezintă tocmai fundalul ideal pentru lansarea acestei aniversări fastuoase, dar Săptămâna Modei de la Londra se arată optimistă în ceea ce privește viitorul.
Pentru a marca acest moment important, Burberry își construiește un podium de defilare în Parcul Victoria din estul Londrei, în timp ce designerul Simone Rocha va prelua cea mai veche biserică supraviețuitoare a capitalei pentru un spectacol care va servi și ca un tur de victorie după succesul său de la Paris, în cadrul show-ului haute couture pentru Jean Paul Gaultier luna trecută.
Ceremonia BAFTA de duminică garantează un weekend plin de vedete în Londra. Nominalizați precum Claire Foy, Ryan Gosling și Carey Mulligan vor fi prezenți pe covorul roșu la Royal Festival Hall, alături de David Beckham, care va oferi un premiu, și Sophie Ellis-Bextor, care va interpreta în cadrul ceremoniei hitul său revigorat de la Saltburn, “Murder on the Dancefloor”.
După ce Preen și-a ținut spectacolul pe un podium plutitor ancorat pe malul Tamisei, Justin Thornton, co-designer al mărcii alături de soția sa, Thea Bregazzi, a declarat că evenimentul ar fi avut loc chiar și în condiții de ploaie.
Costul ridicat al organizării unui spectacol i-a determinat pe cei doi să ia o pauză de trei sezoane, dar decizia spontană de a reveni a fost anunțată cu doar trei zile înainte. Bugetul nu a inclus un plan de rezervă pentru ploaie, dar norocul le-a surâs. Cu Mary Shelley ca muza sezonului, măștile de față din dantelă neagră și eiderdown-urile de satin roz prins cu centură în fuste au avut flerul și îndrăzneala care a caracterizat Săptămâna Modei de la Londra timp de patru decenii.
Paul Costelloe, ultimul designer rămas din alinierea originală a Săptămânii Modei de la Londra, care a debutat în 1984, și-a prezentat cea mai recentă colecție vineri dimineață. Costelloe, acum în vârstă de 78 de ani și favorit al Prințesei Diana, nu a putut participa la ultimul său spectacol din cauza bolii, dar a transmis invitaților că colecția sa de paltoane din stofă în spic și croitorie din lână ivorie „exprimă punctul meu de vedere că designul clasic își are încă locul în moda de înaltă clasă”.
În ciuda unui climat economic dificil, industria modei britanice contribuie cu 21 de miliarde de lire sterline la economie și oferă locuri de muncă pentru aproximativ 900.000 de persoane. Totuși, designerii independenți care populează programul londonez sunt împinși din ce în ce mai mult în umbră de dominanța tot mai mare a grupurilor de lux gigantice din Paris și Milano. Designerul premiat Christopher Kane, cândva protejatul Donatellei Versace, a fost forțat să-și închidă marca anul trecut, reflectând provocările cu care se confruntă industria în perioadele de recesiune.