- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Săptămâna Internațională a Muzicii Noi 2016
După douăzeci și cinci de ediții ale festivalului "Săptămâna Internațională a Muzicii Noi", timp în care s-au succedat diferite opinii și mentalități de structurare ale programului artistic, cedând fie unor impulsuri reformatoare, fie unora conservatoare, aducând în prim-plan atât experimentalismul, cât și recuperarea tradiției muzicii contemporane, iată că este momentul realizării unei sinteze care să cuprindă, pe de o parte, cele mai importante și de succes tendințe ale concepțiilor de până acum, iar pe de altă parte – nevoia asumării unei inițiative inovatoare în plan internațional.
Organizată de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, SIMN este cel mai important festival din țară dedicat creaţiilor recente şi ocupă deja un loc semnificativ în viaţa muzicală internaţională. Director artistic al festivalului este compozitorul Dan Dediu.
Un festival este emanația unei concepții despre viață. SIMN este deja purtătoarea unui mesaj atitudinal și a câtorva idei centrale în contextul cultural actual. Semnificația festivalului este dată de o demarcație clară față de zona entertainment și de piața acesteia.
SIMN 2016 vine cu propunerea a patru direcții tematice de a transcende obișnuitul, numite eutopii, locuri ale Binelui: Ulise, Gulliver, Nirvana și Matrix.
De asemenea, SIMN 2016 portretizează și reliefează figura marelui compozitor român Anatol Vieru, prin recuperarea unor capodopere ce se cuvin redimensionate și reinterpretate.
ULISE – Dincolo de limitele culturii
Ulise este călătorul, pribeagul, migrantul perpetuu. El trebuie să găsească mereu noi idei, să experimenteze și să mizeze pe originalitate. Eutopia ULISE este deschisă spre aventură.
GULLIVER – Dincolo de limitele istoriei
Gulliver e criticul și ochiul istoriei. El înfruntă această realitate și deschide lumea posibilului. Eutopia. GULLIVER este deschisă spre lumi și povești virtuale.
NIRVANA – Dincolo de limitele sinelui
NIRVANA e eutopia contopirii cu Universul. Dezmărginirea eului prin sacralitate și ritual deschide înspre comuniune și mister.
MATRIX – Dincolo de limitele naturii
Matrix e apostolul unei lumi postumane. El modulează făptura umană și o ridică la putere hi-tech. Sinergia bio-tehnologică se întinde de la improvizația liberă la algoritmul perfect. Eutopia MATRIX este deschisă spre Apocalipsă.
Miercuri, 25 mai (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului CRISTIAN OROŞANU – dirijor şef permanent al Filarmonicii din Braşov, fondatorul şi dirijorul orchestrei Kamerata Kronstadt – vă invită la primul eveniment special din „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi”, derulat la Sala Radio. Veţi asculta patru lucrări semnate de compozitori români: Dan Buciu – Cristiane pentru orchestră, Liviu Dănceanu – SymConcertPhony, pentru trompetă şi orchestră, Livia Teodorescu-Ciocănea – Mysterium tremendum pentru mezzosoprană şi orchestră de cameră și Ulpiu Vlad – Sonorităţi şi anemone III – concert pentru vioară, violoncel şi orchestră de coarde – toate în primă audiţie absolută!